Ţuca Zbârcea & Asociaţii a obţinut, pentru o companie care activează în domeniul comerţului cu articole optice, o hotărâre definitivă a instanţei supreme privind restituirea în întregime a TVA-ului colectat nelegal în baza unei cote eronat impuse de stat. Sumele supuse restituirii vor include şi dobânzi fiscale calculate începând cu data plăţii la bugetul statului a sumelor de TVA nedatorate, iar nu doar de la data depunerii decontului prin care au fost regularizate sumele.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat cu titlu definitiv o hotărâre a Curţii de Apel Braşov de restituire către o cunoscută companie din industria de optică medicală a TVA-ului achitat către Stat timp de 5 ani în baza unei cote greşit impuse de autorităţile Statului român.

Astfel, pentru o perioadă de 5 ani în cursul deceniului trecut, în baza cerinţelor instituţiilor fiscale, societatea în cauză a colectat la bugetul statului TVA în cotă standard pentru vânzarea produselor către consumatori, anume 19% şi, ulterior, 24%. Subsecvent, urmare a demersurilor realizate de companie, Ministerul Finanţelor Publice a recunoscut printr-o adresă că produsele comercializate se încadrau în categoria protezelor medicale, iar pentru livrarea lor e aplicabilă cota redusă de TVA de 9%.

Societatea a solicitat restituirea excedentului de taxă, iar administraţia fiscală a refuzat, invocând atât obiecţii de fond, cât şi de formă. Litigiul de contencios fiscal astfel format a presupus dezlegarea unor chestiuni complexe de drept fiscal, care au privit corecta interpretare a principiului neutralităţii fiscale, relevanţa aplicării principiului sutei mărite asupra modalităţii de calcul a preţului faţă de consumatorul final, posibilitatea invocării unor obstacole de formă pentru refuzul de restituire a TVA şi, nu în ultimul rând, momentul de la care se impun a fi calculate accesoriile pentru restituire.

Compania reclamantă a fost reprezentată de o echipă de avocaţi ai Ţuca Zbârcea & Asociaţii coordonată de Dan Cristea, Partener: „Salutăm hotărârea Înaltei Curţi, venită la capătul unei dispute care a durat 8 ani şi a parcurs 3 cicluri procesuale separate. Ea aduce mai multă lumină într-o serie întreagă de tematici complicate de drept fiscal, care au presupus, fiecare în parte, interpretarea unor dezlegări ale Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. Este un semn, totodată, că un comerciant care îşi cunoaşte drepturile în faţa Statului va obţine în cele din urmă respectarea lor, oricât de lung ar fi drumul.”

Echipa de litigii şi arbitraje a Ţuca Zbârcea & Asociaţii este una dintre cele mai titrate din România, potrivit ghidurilor juridice internaţionale – Chambers & Partners, Legal 500 şi Global Arbitration Review (GAR), care plasează Ţuca Zbârcea & Asociaţii în fruntea plutonului firmelor de avocatură specializate în soluţionarea diferendelor.

De asemenea, echipei de litigii şi arbitraje i-a fost acordat premiul „Firma de Avocatură a Anului din România în domeniul: Litigii şi Arbitraje”, una dintre cele mai prestigioase distincţii conferite de Benchmark Litigation Europe (publicaţie a Euromoney Legal Media Group).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.