Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în declaraţia de presă comună cu premierul polonez Mateusz Morawiecki că Polonia este un prieten apropiat şi de lungă durată, un partener strategic cheie şi un aliat de încredere al României, şi unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai României din regiune, în anul 2022, schimburile comerciale bilaterale atingând un nivel record de aproape 11 miliarde de euro. El a mai spus că a convenit împreună cu premierul polonez necesitatea consolidării coordonării bilaterale şi în cadrul Uniunii Europene şi al NATO pentru continuarea susţinerii depline a Ucrainei, dar şi susţinerea pentru partenerii cei mai vulnerabili şi cei mai afectaţi de conflict din regiune, în special Republica Moldova.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

 

”Mă bucur să-l am astăzi ca oaspete pe Prim-ministrul Republicii Polone, domnul Mateusz Morawiecki, cu ocazia organizării celei de-a patra runde a consultărilor interguvernamentale România – Polonia. Polonia este un prieten apropiat şi de lungă durată, un partener strategic cheie şi un aliat de încredere al României. Ne leagă interese strategice şi de securitate comune solide, consolidate de actualul context foarte tensionat de securitate regională. Sunt convins că şedinţa comună de astăzi a celor două guverne a fixat obiectivele de atins pentru extinderea şi diversificarea în continuare a cooperării româno-polone în cât mai multe domenii”, a spus preşedintele în conferinţa comună cu premierul Poloniei. 

Şeful statului a salutat adoptarea Declaraţiei Comune dintre cei doi şefi de guvern, precum şi semnarea acordurilor bilaterale sectoriale. 

”Remarc îndeosebi nivelul foarte ridicat al cooperării bilaterale în domeniul securităţii, atât din perspectiva relaţiilor bilaterale, cât şi la nivel Aliat.  Ne propunem ca legăturile noastre strânse pe linie de securitate şi apărare să fie dublate de o cooperare economică robustă şi fructuoasă, pe măsura potenţialului oferit de cele două economii. Polonia este unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai României din regiune: în anul 2022, schimburile comerciale bilaterale au atins un nivel record de aproape 11 miliarde de euro”, a spus preşedintele. 
 
Klaus Iohannis a menţionat că ”de peste un an, suntem din nou martorii unui război dramatic, pe care speram cu toţii că Europa nu îl va mai întâlni în secolul XXI”. ”Am reiterat astăzi împreună cu domnul Prim-ministru Morawiecki condamnarea fermă a agresiunii ruse împotriva Ucrainei. România şi Polonia îşi vor menţine fără echivoc susţinerea pentru Ucraina, atât timp cât va fi necesar. După cum se cunoaşte, de la începutul acestui război, România a fost în prima linie de acţiune pentru sprijinirea Ucrainei şi a populaţiei ucrainene. Am reiterat împreună că numai Kievul poate decide parametrii unor discuţii de pace cu Moscova”, a arătat preşedintele. 
 
Şeful statului a spus că a convenit împreună cu premierul polonez necesitatea consolidării coordonării bilaterale şi în cadrul Uniunii Europene şi al NATO pentru continuarea susţinerii depline a Ucrainei. 
 
”În acelaşi timp, am agreat să intensificăm susţinerea pentru partenerii cei mai vulnerabili şi cei mai afectaţi de conflict din regiune, în special Republica Moldova. Am discutat cu domnul Morawiecki şi despre situaţia de securitate din regiunea Mării Negre şi de pe Flancul Estic. Am reafirmat angajamentul statelor noastre de a colabora în continuare pentru implementarea deciziilor Summitului NATO de la Madrid în ceea ce priveşte întărirea posturii aliate de descurajare şi apărare de pe Flancul Estic. În plan european, am abordat cu Premierul Mateusz Morawiecki subiectul aderării României la Spaţiul Schengen şi am reiterat aprecierea ţării noastre pentru susţinerea activă din partea Poloniei în acest dosar”, a spus Klaus Iohannis. 
 
Preşedintele a arătat că a discutat şi subiectul politicii de extindere a Uniunii Europene. 
 
”În acest sens, am reiterat sprijinul nostru comun pentru avansarea parcursului european al Ucrainei şi al Republicii Moldova, ca state candidate la Uniunea Europeană.  Am prezentat priorităţile României pentru Summitul Iniţiativei celor Trei Mări pe care îl voi găzdui la Bucureşti, în septembrie, şi pentru Forumul de Afaceri al Iniţiativei. Am evidenţiat relevanţa strategică a proiectelor de infrastructură promovate în cadrul Iniţiativei celor Trei Mări, în special a proiectelor Rail2Sea şi Via Carpathia. Vă mulţumesc, domnule Prim-ministru, pentru participarea consistentă a executivului polonez la şedinţa comună a guvernelor, precum şi pentru rezultatele sale substanţiale, care consolidează parteneriatul nostru strategic, cu adevărat strategic”, a subliniat Iohannis. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.