Vladimir Putin a condamnat marţi intenţia Marii Britanii de a trimite în Ucraina muniţie pentru tancuri ce conţine uraniu sărăcit, afirmând că Moscova va fi nevoită să răspundă în consecinţă, în timp ce ministrul apărării de la Moscova, Serghei Şoigu, a avertizat că se apropie o "ciocnire nucleară". În replică, Ministerul britanic al Apărării a acuzat Moscova că se foloseşte de propagandă şi dezinformare, întrucât această muniţie este o componentă standard de zeci de ani şi nu are nimic de-a face cu armele sau capacităţile nucleare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Totul a pornit de la o declaraţie făcută luni la Londra de ministrul de stat din Ministerul Apărării Annabel Goldie, care, răspunzând unei interpelări în Camera Lorzilor, a declarat că o parte din muniţia pentru tancurile de luptă Challenger 2 pe care Marea Britanie le trimite în Ucraina include cartuşe percutante ce conţin uraniu sărăcit.

"Dacă toate acestea se vor întâmpla, Rusia va trebui să răspundă în consecinţă, având în vedere că Occidentul în mod colectiv începe deja să folosească arme cu componentă nucleară", a spus marţi Vladimir Putin în declaraţiile făcute alături de omologul chinez Xi Jinping.

Liderul rus nu a elaborat ce înseamnă că Rusia va răspunde în consecinţă, dar anterior, ministrul apărării, Serghei Şoigu, avertizase că decizia britanică reduce distanţa până la o potenţială "coliziune nucleară" între Rusia şi Occident.

ŞOIGU: TOT MAI PUŢINI PAŞI RĂMÂN PÂNĂ LA O CONFRUNTARE NUCLEARĂ

"Încă un pas a fost făcut şi rămân din ce în ce mai puţini paşi", a declarat Şoigu, citat de agenţia oficială rusă TASS.

El a mai spus că furnizarea de obuze cu uraniu sărăcit către Ucraina ar forţa Rusia să se gândească serios la modul în care Moscova ar putea răspunde. "Ne împinge să ne gândim serios la cursul viitor al evenimentelor, la modul în care putem răspunde", a declarat ministrul apărării într-un interviu pentru emisiunea "Moscova. Kremlin. Putin" de la Rossia-1, fragmentul fiind postat de jurnalistul Pavel Zarubin pe canalul său de Telegram. "Bineînţeles, Moscova are cu ce să răspundă", a mai spus Şoigu.

De asemenea, ministrul rus al apărării a menţionat că NATO a folosit deja astfel de muniţii "atunci când au avut loc evenimente în Kosovo, Serbia, când au bombardat masiv, fără nicio sancţiune, fără nicio autorizaţie, oraşe paşnice, au distrus poduri".

"Au avut consecinţe, au existat consecinţe pentru cei care au folosit acele muniţii, au existat boli grave, s-a documentat totul. Dar, ca întotdeauna, au fost puţin interesaţi de modul în care acele muniţii i-au afectat pe cei împotriva cărora au fost folosite", a declarat Serghei Şoigu.

Anterior, şi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, făcuse şi ea referire la acelaşi narativ şi a numit planul britanic "scenariul Iugoslavia", spunând că acest tip de muniţie a provocat cancer şi a infectat mediul înconjurător atunci când a fost folosită în intervenţia NATO din Kosovo în 1999.

În plus, agenţia de presă a statului rus, TASS, a publicat opinia unui "expert sârb", un avocat, care susţine că se pregăteşte să facă mii de plângeri împotriva NATO pentru că astfel de muniţii ar fi avut consecinţe catastrofale asupra sănătăţii oamenilor după bombardamentele NATO din 1999. Acesta avertizează că utilizarea obuzelor cu uraniu sărăcit în Ucraina se va încheia cu "izbucnirea unor focare de cancer în întreaga Europă".

CITEȘTE ȘI Zaharova acuză un "scenariu iugoslav". Rusia condamnă intenţia Marii Britanii de a trimite în Ucraina muniţie cu uraniu sărăcit

RĂSPUNSUL MINISTERULUI BRITANIC AL APĂRĂRII

În replică la declaraţiile de la Moscova, Ministerul britanic al Apărării a declarat marţi că Rusia "încearcă în mod deliberat să dezinformeze" după ce Vladimir Putin a avertizat Marea Britanie să nu furnizeze Ucrainei muniţie care conţine uraniu sărăcit, relatează CNN.

"Armata britanică foloseşte de zeci de ani uraniu sărăcit în obuzele sale de percutare a blindatelor. Este o componentă standard şi nu are nimic de-a face cu armele sau capacităţile nucleare. Rusia ştie acest lucru, dar încearcă în mod deliberat să dezinformeze", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării.

"Cercetări independente efectuate de oameni de ştiinţă de la grupuri precum Royal Society au evaluat că orice impact asupra sănătăţii personale şi asupra mediului în urma utilizării muniţiilor cu uraniu sărăcit este probabil să fie scăzut", a mai spus purtătorul de cuvânt.

Uraniul sărăcit este folosit în muniţie deoarece, alături de alte proprietăţi fizice, determină o densitate mai mare a materialului şi poate penetra mai uşor tancurile şi blindajele, un aspect pe care ministrul de stat britanic Annabel Goldie l-a menţionat în răspunsul ei din Camera Lorzilor.

Politicienii şi propagandiştii ruşi flutură periodic ameninţarea nucleară după atacarea Ucrainei, anul trecut, sugerând că Moscova ar fi pregătită - dacă este necesar - să îşi desfăşoare şi să recurgă la vastul său arsenal nuclear.

Luna trecută, Vladimir Putin a anunţat în discursul său către elitele politice şi militare ale ţării că Rusia îşi suspendă participarea în New START, singurul tratat cu SUA care mai este în vigoare şi care reglementează arsenalul nuclear. De asemenea, noua strategie militară pe care ar pregăti-o Moscova ar include recurgerea la arme nucleare în scop preventiv, nu reactiv, a scris presa de la Moscova. 

CITEȘTE ȘI Presa rusă: Moscova se gândeşte la posibila utilizare preventivă a armelor nucleare, pentru a respinge un atac al SUA

Este de remarcat că oficialii de la Moscova ţin să amintească de "scenariul iugoslav", în condiţiile în care Belgradul pare să se îndepărteze în ultimul timp de Rusia şi face progrese pentru normalizarea relaţiilor cu Kosovo, graţie medierii occidentale. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.