Serviciile speciale ale Federaţiei Ruse ar fi intenţionat să destabilizeze situaţia în Republica Moldova, inclusiv în cadrul mitingului convocat pentru duminică la Chişinău, susţine şeful Poliţiei Naţionale din Republica Moldova, Viorel Cernăuţean, care a prezentat, în cadrul unui briefing de presă, mai multe informaţii despre acest plan, relatează NewsMaker.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful Inspectoratului General al Poliţiei (IGP), Viorel Cernăuţeanu, susţine că pentru duminică, 12 martie, fusese planificată o acţiune în scopul „organizării dezordinilor în masă şi a destabilizărilor”, un plan care a fost însă zădărnicit. Declaraţiile au fost făcute în cadrul unui briefing de presă susţinut cu câteva ore înainte de ora la care ar urma să înceapă mitingul de la Chişinău (13:00) convocat de „Mişcarea pentru popor”, coagulată în jurul partidului lui Ilan Şor, un oligarh având legături cu Moscova care este dat în căutare internaţională.

Potrivit şefului IGP, în spatele acţiunilor destabilizatoare ar fi serviciile speciale ruseşti. Viorel Cernăuţeanu spune că au fost formate 10 grupuri a câte 10 persoane, care trebuiau să fie instruite pentru provocări. Coordonarea tuturor acţiunilor ar fi fost organizată de o persoană din Federaţia Rusă. Cernăuţeanu s-a referit la un cetăţean rus care a venit la 9 martie în Republica Moldova. Aceasta avea misiunea de instrui persoanele care urmau să provoace incidente în Republica Moldova. Pentru anumite acţiuni, diversioniştii ar fi primit 10.000 de dolari, a menţionat şeful IGP, citat de NewsMaker.

Viorel Cernăuţeanu a mai spus că persoanelor implicate le-a fost promis sprijin din partea unor forţe politice din Moldova şi a precizat că sâmbătă au fost au fost duse şi audiate la poliţie 25 de persoane, dintre care şapte au fost reţinute.

Un reprezentant al grupului de mercenari Wagner a încercat să intre în Republica Moldova / În decurs de o săptămână, peste 180 de străini care voiau să vină în ţară au fost respinşi la frontieră
CITEȘTE ȘI Un reprezentant al grupului de mercenari Wagner a încercat să intre în Republica Moldova / În decurs de o săptămână, peste 180 de străini care voiau să vină în ţară au fost respinşi la frontieră

Toate aceste informaţii au fost obţinute graţie unui agent infiltrat, a dezvăluit şeful Poliţiei.  „Agentul nostru sub acoperire, infiltrat în această grupare, a intrat în contact cu persoane din Federaţia Rusă. Un al doilea cetăţean al Federaţiei Ruse, Andrei, a venit în Moldova şi avea scopul de a organiza instructajul. Acesta a mai fost în Moldova. Şi-a schimbat numele de familie şi actele de câteva ori, pentru a nu putea fi urmărit”, a arătat Cernăuţeanu.

Şeful IGP a făcut publice înregistrări cu camera ascunsă din timpul instructajelor.

După aceste dezvăluiri făcute de şeful Poliţiei din Republica Moldova, Partidul Acasă Construim Europa (PACE), fondat şi condus de Gheorghe Cavcaliuc, a anunţat că nu va mai participa la acţiunile de protest care se vor desfăşura duminică în Chişinău.  „Noi nu vom participa la protestele organizate la data de 12.03.2023. Cerem tuturor membrilor şi simpatizanţilor Partidului PACE să respecte decizia partidului şi să nu meargă astăzi la aceste proteste. Iar dacă careva din colegii noştri vor merge la aceste proteste, Partidul va considera că aceştia merg pe cont propriu şi nu reprezintă partidul”, a scris Gheorghe Cavcaliuc pe reţelele sociale.

Ulterior, şi asociaţia obştească „Scutul poporului” a anunţat că renunţă la participarea la protestul planificat pentru 12 martie, scrie NewsMaker. 

Pe de altă parte, câteva autocare şi microbuze cu protestatari din mai multe raioane, care au pornit duminică spre Chişinău ca să-şi exprime nemulţumirea faţă de actuala guvernare şi faţă de preşedinta ţării, au fost opriţi de oamenii legii, ceea ce a stârnit nemulţumirea deputatei ŞOR Marina Tauber, care a scris pe reţelele sociale că protestul este paşnic, iar oamenii aduc „icoane”.

„Mişcarea Pentru Popor va organiza astăzi un miting paşnic, la care oamenii acestei ţări aduc icoane. Oamenii vor ca în această duminică să se roage Lui Dumnezeu pentru pace, iar regimul Sandu-PAS seamănă doar ură şi provoacă conflicte”, a scris Marina Tauber pe Facebook.

Membrii şi simpatizanţii Partidului „ŞOR” au organizat protestul sub pretextul de a cere autorităţilor să achite integral facturile cetăţenilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.