Avocatul Gabriel Biriş, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor, susţine că nu se poate rezolva problema pensiilor dacă nu se lucrează la refacerea principiului solidarităţii pe care sistemul se bazează. El argumentează că există tot felul de scutiri şi tratamente prefenţiale, iar în prezent există cinci milioane de angajaţi şi cam tot atâţia pensionari.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Gabriel Biriş a declarat, marţi, la Prima News, că pentru a face faţă crizei pensionării decreţeilor trebuie acţionat pe mai multe direcţii.
 
“Ca să putem face faţă crizei pensionării decreţeilor ar fi trebuit deja de mulţi ani să fi acţionat determinat în cel puţin trei direcţii. Una, aceea a creşterii natalităţii şi formării unei capital uman de calitate care să poată să susţină numărul crescut de oameni care se vor retrage. Niciodată nu e prea târziu. Vă dau un exemplu. Am făcut o propunere care a fost preluată şi a fost transformată în lege, care avea intenţia să dezvolte sistemul de creşe prin crearea de cerere solvabilă, să stimuleze natalitatea pentru că multe familii de tineri profesionişti tot amână decizia de a avea copii, pentru că nu au soluţie de îngrijirire, ştim lucrul acesta. Tocmai am vorbit de faptul că întreruperea o perioadă mai lungă a carierei ca să ai grijă de copil aduce probleme profesionale şi anume creditul fiscal pentru creşe şi grădiniţe. A fost aprobat, a intrat în vigoare în 2021, a fost suspendat în 2021 pe motiv că nu sunt bani”, a explicat Gabriel Biriş.
 
El consideră că nu poate fi rezolvată problema pensiilor dacă nu ne uităm la refacerea principiului solidarităţii. 
 
“Nu putem să rezolvăm această problemă, adică problema pensiilor, dacă nu ne uităm la refacerea principiului solidarităţii pe care sistemul se bazează. În momentul de faţă avem tot felul de scutiri, de tratamente preferenţiale, avem cinci milioane de angajaţi şi cam tot atâţia pensionari. Avem un număr mare, două, trei milioane de adulţi de care nu ştim nimic, nu ştim ce fac. Nu sunt în sistemele de protecţie socială, şi acolo sunt foarte mulţi. De la unii dintre cei care muncesc luăm acum contribuţia asta, 20 şi ceva la sută, fără niciun plafon şi le promitem că le dăm nişte pensii care atunci vor fi considerate nesimţite şi se bazează pe contributivitate pentru că nu mai avem plafonare la numărul de puncte de pensie de când s-a eliminat plafonarea bazei de calcul a contribuţiei. În loc să ne gândim să facem un sistem care să lărgească baza prin, de exemplu, plafonarea bazei de calcul a contribuţiilor pe suma veniturilor în aşa fel încât sarcina fiscală să nu mai depindă, incluzând aici contribuţiile obligatorii, de cum câştigi sau de cine eşti”, a mai explicat Gabriel Biriş.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.