Statuia emblematică a capitalei daneze ”Mica sirenă” a fost vandalizată în noaptea de miercuri spre joi, un steag rusesc fiind vopsit, în circumstanţe necunoscute, pe piatra pe care este aşezată statuia eroinei lui Hans Christian Andersen, în portul Copenhaga, a constatat AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poliţia daneză a anunţat că a deschis o anchetă, fără să menţioneze vreun indiciu cu privire la acest aparent semn de susţinere a Rusiei în toiul Războiului din Ucraina.

”Desfăşurăm cercetări în sector, pentru a găsi piste”, a anunţat un purtător de cuvânt al Poliţiei din Copenhaga.

Câţiva turişti perplecşi fotografiau, joi, statuia vandalizată, pe un soare radios.

Statuia de bronz, situată pe malul apei, pe o promenadă relativ izolată, a fost cu regularitate ţinta unor degradări de toate felurile, de când a fost instalată, în 1913.

În 1964, ea a fost decapitată pentru prima oară, fără ca acel cap să fie descoperir vreodată.

În 1998, vandali i-au tăiat din nou capul, restituit ulterior.

În 2003, statuia a fost ţinta unei explozii.

Pe ea s-au făcut inscripţii şi a fost vopsită în numeroase rânduri, ultima oară în 2020, cu inscripţia misterioasă ”Racist fish” (”peşte rasist”).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.