O nouă cerere de eliberare condiţionată pentru Sirhan Sirhan, asasinul lui Robert Kennedy în 1968, a fost respinsă miercuri de o comisie specializată din California, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În vârstă de 78 de ani, domnul Sirhan a fost închis de mai bine de cincizeci de ani, în ciuda îndoielilor legate de responsabilitatea sa în acest asasinat care a bulversat profund viaţa politică americană.

Sirhan se confruntă astfel cu o nouă respingere, după multiple solicitări.

În august 2021, o altă comisie a dat undă verde eliberării sale, dar guvernatorul Californiei Gavin Newsom s-a opus acestei decizii în ianuarie a anului următor.

Democratul ales la acea vreme considera că Sirhan reprezenta „o ameninţare nerezonabilă la adresa siguranţei publice”, invocând mai mulţi factori pentru a explica decizia sa, „inclusiv refuzul lui Sirhan de a-şi asuma responsabilitatea pentru crima sa”.

Sirhan Sirhan a fost găsit vinovat în aprilie 1969 de uciderea lui Robert Kennedy, fratele mai mic al preşedintelui John Fitzgerald Kennedy, asasinat şi el.

Robert „Bobby” Kennedy , senatorul de New York, făcea campanie pentru preşedinţia Statelor Unite atunci când a fost împuşcat într-un hotel din Los Angeles, în 1968.

Condamnat pentru prima dată la moarte, pedeapsa lui Sirhan a fost comutată în închisoare pe viaţă câţiva ani mai târziu.

Îndoielile cu privire la vinovăţia lui Sirhan au rămas încă de la procesul său. Audierea a arătat că Bobby Kennedy a fost împuşcat de la mică distanţă din spate, dar Sirhan stătea în faţa lui, conform unor martori.

Ulterior, s-a constatat că s-au tras 13 focuri de armă, în timp ce pistolul lui Sirhan nu putea avea decât opt ​​gloanţe.

Suspiciunea asupra verdictului l-a determinat pe fiul lui Kennedy, Robert F. Kennedy Jr, să-l viziteze pe Sirhan în închisoare.

„M-am dus acolo pentru că eram curios şi deranjat de ceea ce văzusem în dovezi”, a spus el pentru Washington Post în 2018. „Am fost tulburat la ideea că o persoană ar putea fi condamnată pe nedrept pentru uciderea tatălui meu”.

El şi fratele său mai mic, Douglas, au susţinut încercarea de eliberare a lui Sirhan în 2021.

Imigrant palestinian, Sirhan şi-a justificat iniţial acţiunea prin sprijinirea lui Robert Kennedy în vânzarea de avioane militare către Israel.

La o audiere de eliberare condiţionată din 2016, Sirhan a susţinut că a băut prea mult în noaptea crimei şi şi-ar fi dorit ca „nimic să nu se fi întâmplat”.

De asemenea, el a asigurat că mărturisirile sale anterioare în timpul procesului au fost făcute după ce a fost sfătuit greşit de un avocat. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.