Curtea Constituţională va discuta, pe 16 martie, sesizarea USR şi partidului Forţa Dreptei privind legea care introduce obligaţia producătorilor agricoli şi operatorilor economici de a raporta lunar Ministerului Agriculturii stocurile la produsele agricole şi alimentare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

USR şi Forţa Dreptei au atacat, miercuri, la CCR această lege.

Potrivit unui comunicat de presă al USR, obligaţia acestor raportări va permite grupurilor de interese conectate la instituţiile statului să intre în posesia unor informaţii cu caracter de secret comercial şi să facă averi, prin speculă şi manipularea preţurilor, în timp ce producătorii români îşi vor pierde puterea de negociere, atrag atenţia reprezentanţii USR.

„PNL şi PSD sunt la un pas de instituirea rechiziţiilor la preţ fix – dar nu pentru stat, ci pentru samsari. Ce s-ar întâmpla dacă doar băieţii deştepţi ar şti câte cereale se consumă în România? Care sunt stocurile de produse şi unde sunt localizate acestea? Cât de vechi sunt? Băiatul la costum, cu maşină de lux, care va sosi la poarta fermei, va şti ce cantităţi are agricultorul în silozuri, de când le are şi când trebuie să le vândă. Îi va stabili producătorului preţul şi condiţiile de achiziţie. Practic, aceşti băieţi ar face bani buni pe operaţiuni de import – export, vor manipula preţul la produsele agricole”, a precizat deputatul USR Bogdan Rodeanu, conform sursei citate.

În sesizarea la CCR se arată că legea încalcă prevederile constituţionale legate de libertatea economică şi de protecţia concurenţei loiale. În plus, propunerea legislativă este nejustificată şi nefundamentată, iar expunerea de motive încalcă normele de tehnică legislativă, deoarece nu respectă principiului securităţii juridice, previzibilităţii şi clarităţii normelor.

USR a votat împotriva acestei legi, pe 8 februarie, în Camera Deputaţilor, legea fiind însă adoptată prin votul majorităţii PSD-PNL.

De asemenea, conform comunicatului de presă al partidului Forţa Dreptei, proiectul deschide în mod nejustificat şi fără raţiuni obiective posibilitatea oficialităţilor guvernamentale de a utiliza date şi informaţii obţinute printr-o restrângere arbitrară a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor, afectând în mod grav libertatea economică.

Această soluţie legislativă, care nu este întâlnită în niciun alt stat membru UE, este cu atât mai puţin justificată în condiţiile în care există deja cadru legal în vigoare prin care autorităţile beneficiază de informaţii referitoare la producţia agricolă, precum şi de posibilitatea constituirii de rezerve de stat, mai spune sursa menţionată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.