Preţurile de transfer reprezintă un subiect de interes pentru companiile stabilite în mai multe ţări sau pentru sucursale ale unei companii mamă. Astfel, preţurile de transfer reprezintă sumele la care entităţile afiliate, dar situate în ţări diferite, îşi desfăşoară toate tranzacţiile comerciale, inclusiv vânzarea de bunuri, servicii sau proprietate intelectuală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În majoritatea ţărilor, aceste preţuri de transfer trebuie stabilite în condiţii de concurenţă. Acest principiu prevede că acele condiţii privind tranzacţiile dintre entităţile afiliate trebuie să fie aceleaşi cu cele care ar fi fost convenite de entităţile neafiliate.

Dacă companiile cu sediul în străinătate trebuie să respecte regulile care reglementează stabilirea preţurilor de transfer, acestea le pot folosi şi pentru a-şi optimiza sarcina fiscală. Prin urmare, companiile au tot interesul să cunoască aceste reguli, de îndată ce se preconizează o extindere internaţională.

Preţurile de transfer, un instrument util de planificare pentru companiile multinaţionale

Utilizarea corectă a preţurilor de transfer poate permite unui grup să-şi minimizeze sarcina fiscală. Într-adevăr, teoria economică afirmă că, cu cât funcţiile îndeplinite, riscurile asumate şi activele deţinute de o entitate sunt mai mari, cu atât randamentul ei aşteptat este mai mare. Prin urmare, este avantajos pentru un grup ca funcţiile cu valoare adăugată, activele valoroase şi activităţile cu risc ridicat să fie situate într-o jurisdicţie în care cota de impozitare este mai mică. În acest fel, o parte mai mare din profiturile grupului va fi impozitată la o cotă avantajoasă.

În ultimii ani, autorităţile fiscale din România au acordat o atenţie tot mai mare acestor grupuri multinaţionale şi a felului în care au loc tranzacţiile dintre acestea, precum şi profiturile pe care le realizează. Tocmai de aceea, a devenit esenţial ca aceste companii să aibă un partener cu experienţă în domeniu care să le ofere expertiza necesară unui proces atât de complex. De exemplu, specialiştii de la Mazars.ro au o abordare globală prin care pot simplifica acest proces de dinamică al preţurilor de transfer.

Astfel, alături de o echipă profesionistă de specialişti, compania ta va beneficia de o documentaţie solidă pentru demonstrarea eforturilor făcute pentru respectarea principiului de concurenţă. Prin urmare, această documentaţie este esenţială pentru companiile care operează la nivel internaţional. Aceasta trebuie să ofere o descriere completă a tranzacţiilor dintre entităţile din grup şi să demonstreze metoda utilizată pentru determinarea preţurilor de transfer.

Mai mult decât atât, prin colaborarea cu o firmă cu experienţă în domeniu vei putea dezvolta şi implementa soluţii personalizate de preţuri de transfer care se potrivesc cu strategiile comerciale şi fiscale ale companiei tale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.