Cutremurul puternic care a avut loc în sudul Turciei şi a afectat Siria vecină, soldat peste 1.500 de morţi în ambele ţări, a fost resimţit până în Groenlanda, anunţă luni Institutul geologic danez, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Undele seismice puternice din Turcia au fost înregistrate clar pe seismografele din Danemarca şi Groenlanda”, declară AFP seismologul Tine Larsen.

Potrivit Institului american de geofizică USGS, un prim cutremur - de magnitudinea, 7,8 - a avut loc luni, la ora locală 4,17 (3.17, ora României) în districtul Pazarcik, în provincia Kahramanmaras (sud-est), la aproximativ 60 de kilometri de frontiera Siriei, la o adâncime de 17,9 kilometri.

”Undele seismului au atins seismograful Insulei daneze Bornholm (la Marea Baltică) la aproximativ cinci minute după cutremur”, declară Larsen.

”La opt minute de la cutremur, seismul a atins coasta de est a Groenlandei şi s-a propagat apoi în întreaga Groenlandă”, precizează ea.

REPLICĂ DE MAGNITUDINEA 7,5

Luni dimineaţa, un nou cutremur - de magnitudinea 7,5 - a avut loc în sud-estul Turciei.

”Am înregistrat cele două cutremure - şi multe replici - în Danemarca şi Goenlanda”, subliniază cercetătoarea daneză.

Acesta este cel mai important cutremur din Turcia de la cutremurul de la 17 august 1999, soldat cu 17.000 de morţi - inclusiv 1.000 la Istanbul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.