Republicanii îl critică pe preşedintele democrat Joe Biden din cauza felului în care a gestionat - în opinia lor insuficient de ferm - incidentul balonului chinez, doborât de armata americană după ce a survolat Statele Unite timp de mai multe zile şi ale cărui resturi urmau să fie recuperate într-o operaţiune pe mare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ca preşedintele să-l doboare deasupra Atlanticului e un pic ca şi cum ai placa quarterback-ul după ce s-a terminat meciul”, a denunţat duminică, la NBC News, alesul republican Mike Turner, preşedintele Comisie de Informaţii din cadrul Camerei Reprezentanţilor.

 

Balonul ”n-ar fi trebuit să poată intra în Statele Unite şi să-şi termine misiunea”, a denunţat el.

”De ce a luat atât de mult timp să le fie dezvăluit americanilor?”, îl întreabă pe Biden, la CNN, senatorul republican Marco Rubio, vicepreşedintele Comisiei Informaţiilor din Senatul american.

El a catalogat incidentul ca ”fără precedent” şi apreciat că China a folosit balonul pentru a demonstra că are ”capacitatea de a face asta”, fără ca Statele Unite ”să facă nimic împotrivă”.

Biden a anunţat că a dat ordinul miercuri ca balonul să fie doborât ”imediat ce este posibil”, după ce acesta a intrat prima oară în spaţiul aerian american la 28 ianuarie, deasupra Alaskăi, iar a doua oară deasupra statului Idaho (nord-vest), la 31 ianuarie, adică marţi.

Însă marele public a aflat despre existenţa balonului abia joi, pe când acesta se afla deasupra statului Montana.

Pentagonul a justificat că a vrut să aştepte ca balonul să ajungă deasupra mării pentru a-l doborî şi a evita, astfel, orice pagube la sol în urma căderii acestuia.

Zona în care au căzut fragmente din balon, după operaţiunea din largul coastelor South Carolina, este de peste 11 kilometri, a subliniat duminică la CNN secretarul american al Transporturilor Pete Buttigieg.

Cazul ”a fost gestionat în mod adecvat”, prin ”cântărirea diverselor riscuri” a subliniat Pete Buttigieg.

Intrarea acestui balon chinez în spaţiul aerian american - despre care Pentagonul dă asigurări că este un balon de spionaj - a intensificat tensiunile între Washington şi Beijing şi a condus la anularea în ultimul moment a unei vizite a secretarului de Stat american Antony Blinken în China.

Beijingul, care susţine că este vorba despre o aeronavă civilă, a acuzat Statele Unite de faptul că a ”reacţionat exagerat” şi a ameninţat că-şi ”rezervă dreptul” de a replica.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.