Pentagonul a transmis vineri seară că un alt balon chinezesc de spionaj tranzitează America Latină, relatează CNN, după ce un prim balon a fost detectat deasupra teritoriului SUA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Avem informaţii despre un balon care tranzitează America Latină. Acum evaluăm că este un alt balon de supraveghere chinezesc”, a declarat secretarul de presă generalul Patrick Ryder, pentru CNN.

Nu este clar exact unde se află balonul deasupra Americii Latine – dar un oficial american a precizat CNN că nu pare să se îndrepte în prezent spre Statele Unite.

Agitaţia politică provocată deja de un prim balon care pluteşte deasupra Statelor Unite şi este suspectat de spionaj pentru China nu doar că a deraiat o vizită planificată la Beijing a diplomatului american cu rangul cel mai înalt, ci ameninţă, de asemenea, să dea peste cap încercările ambelor ţări de a stabiliza o relaţie din ce în ce mai precară, comentează Reuters.

Reacţia din Statele Unite la ceea ce pare a fi o misiune de spionaj inoportună va avea consecinţe persistente asupra eforturilor de stabilizare a relaţiilor - deja aflate aproape de minime istorice. Unii congresmeni americani cer preşedintelui Joe Biden, un democrat, să ceară socoteală Chinei pentru ceea ce oficialii numesc o încălcare inacceptabilă a suveranităţii SUA.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că este pregătit să viziteze Beijingul "atunci când condiţiile o vor permite", dar deplasarea ar putea fi dificil de reluat rapid, dacă Beijingul nu oferă gesturi serioase de bunăvoinţă, consideră analiştii politici.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.