Ministrul german de Externe Annalena Baerbock se declară luni în favoarea unui Tribunal Special care să-i judece pe liderii ruşi cu privire la invazia Ucrainei de către Rusia, în contextul în care Moscova este acuzată din nou de crime de război în urma unui atac la Dnipro, în Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Annalena Baerbock a îndemnat într-un discurs pe care l-a susţinut la Haga la un ”nou format” al unui tribunal care ”să-i traducă pe liderii ruşi în justiţie” şi care să folosească - eventual - dreptul ucrainean, dar care să aibă sediul în străinătate şi să fie alcătuit din judecători internaţionali.

”UN RĂZBOI DE AGRESIUNE NU VA RĂMÂNE NEPEDEPSIT”

Curtea Penală Internaţională (CPI) anchetează cu privire la crime de război şi crime împotriva umanităţii în Ucraina, însă nu este competentă să judece ”crime de agresiune” ale Rusiei, penru că Moscova nu este semnatară a Tratatului de la Roma care înfiinţează CPI.

Îndemnuri s-au multiplicat, după invazia rusă, în vederea înfiinţării unui tribunal care să judece crime de agesiune ale Rusiei împotriva Ucrainei.

”Trebuie să transmitem un mesaj clar liderilor ruşi, aici şi acum, că un război de agresiune nu va rămâne nepedepsit”, a subliniat Annalena Baerbock la Academia de Drept Internaţional de la Haga.

”Este important pentru noi să avem o componentă internaţională, de exemplu un loc în afara Ucrainei, cu susţinerea financiară a partenerilor şi cu procurori şi judecători internaţionali”, a subliniat ea.

”Ar fi un nou format”, a adăugat ea.

APEL LA MODIFICAREA STATUTULUI CURŢII PENALE INTERNŢAIONALE

Şefa diplomaţiei germane a anunţat apoi că va discuta cu Ucraina şi cu alţi alaiţi despre o ”soluţie specială” care şi-ar putea ”deriva competenţa din dreptul penal ucrainean”.

Annalena Baerbock îndeamnă, de asemenea, la modificări ale Statutului CPI, cu sediul la Haga, pentru ca Curtea să-i poată judeca, eventual, pe conducătorii ruşi de agresiune.

Singura altă cale presupune, la ora actuală, o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU - care s-ar lovi de un un veto al Moscovei, care are un mandat permanent în Consiliu.

RĂPIREA COPIILOR UCRAINENI, O ”CRIMĂ JOSNICĂ”

Annalena Baerbock şi omologul său olandez Wopke Hoekstra au denunţat într-o conferinţă de presă comună, la Haga, răpirea a ”zeci de mii de copii” ucraineni de către Rusia şi s-au angajat să scoată la lumina zilei aceste crime.

Ea a promis să supună această problemă Consiliului ONU al Drepturilor Omului de la Geneva şi a anunţat că sunt avute în vedere noi sancţiuni UE împotriva conducătorilor ruşi.

”La fel ca toate aceste crime, acestea sunt nişte crime josnice”, a denunţat Wopke Hoekstra.

Acest îndemn al Germaniei are loc după ce oficiali UE au condamnat atacul rus de sâmbătă al unui imobil rezidenţial de la Dnipro, soldat cu cel puţin 40 de morţi - inclusiv copii - pe care l-au catalogat drept o ”crimă de război”.

Kremlinul a respins orice responsabilitate în acest atac.

Berlinul şi Haga s-au eschivat, însă, de la apelul Ucranei adresat aliaţilor săi de a-i livra tancuri de luptă de tip Leopard - căreia Berlinul a refuzat până în preznet să-i dea curs.

”Bineînţeles, vorbim despre tancuri. Viom continua să vedem ce este posibil împreună cu partenerii noştri”, a declarat Wopke Hoekstra, a cărui ţară şi-a vândut cea mai mare parte a tancurilor de tip Leopard în urmă cu zece ani şi care exploatează, în prezent, un batalion comun împreună cu Germania.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.