Reprezentanţii părinţilor îi cer vineri ministrului Ligia Deca să facă public noul text al Legilor Educaţiei prezentat în şedinţa coaliţiei de guvernare şi fundamentarea prin studii şi analize a prevederii prin care liceele pot organiza concurs de admitere în clasa a IX-a, pentru anumite specializări sau pentru toate specializările, pentru maximum 90% din numărul de locuri atribuite prin planul de şcolarizare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 
 
Federaţia părinţilor şi aparţinătorilor legali din România spune că de câteva zile se discută în spaţiul public noul draft al legilor Educaţiei publicat “pe surse”.
 
”Cum Ministerul Educaţiei nu a publicat oficial noul text al proiectului în urma analizei amendamentelor, organizaţia noastră a solicitat conform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public următoarele informaţii:  noul text al Legilor Educaţiei prezentat în şedinţa Coaliţiei de guvernare ce a avul loc în data de 10 ianuarie 2023;  procedura de aprobare în Guvern; metodologia de consultare publică; perioada în care noul text a stat în transparenţă; organismele şi experţii consultaţi pentru redactarea noului text;  numărul de propuneri transmise pentru modificarea legii;  fundamentarea prin studii şi analize a prevederii conform căreia “unităţile de învăţământ liceal pot organiza concurs de admitere în clasa a IX-a, pentru anumite specializări sau pentru toate specializările, pentru maximum 90% din numărul de locuri atribuite prin planul de şcolarizare, raportat la numărul de formaţiuni de studiu după susţinerea de către elevi a evaluării naţionale””, scrie Federaţia părinţilor şi aparţinătorilor legali din România pe Facebook. 
 
Reprezentanţii părinţilor reamintescu declaraţia ministrului educaţiei Ligia Deca din data de 13 decembrie 2022: “legile Educaţiei vor fi repuse în transparenţă după dezbaterea publică, în cel mai scurt timp, după sarbatorile de iarnă. Cred că este mai bine ca discuţia să fie purtată într-o perioadă de activitate inclusiv şcolară”. 
 

Liderii coaliţiei de guvernare au decis, în şedinţa de marţi, ca experţii din partide să lucreze cu Ministerul Educaşiei din data de 1 februarie pentru ca proiectele legilor educaţiei să poată fi adoptate de către Guvern până pe 15 februarie, iar Parlamentul să le voteze până pe 15 martie, au declarat, pentru News.ro, surse din coaliţie.

USR i-a cerut ministrului Educaţiei Ligia Deca să rescrie cu adevărat din temelii cele două propuneri de modificare a legilor Educaţiei, astfel încât ele „să asigure cadrul etic necesar modernizării procesului de învăţământ şi adevăratei performanţe academice, descurajând impostura şi condamnând ferm plagiatul”, arată comunicatul de presă al partidului.

Reprezentanţii USR mai spun că reşaparea proiectelor Cîmpeanu şi negocierea lor cu baronii din partide vor duce la o variantă şi mai proastă a acestor legi.

 
 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.