Sindicatele din ramura petrolieră din cadrul Confédération générale du travail (CGT) îndeamnă la greve la 19 ianuarie, 26 ianuarie şi 6 februarie, şi, ”dacă este necesar, (la) oprirea instalaţiilor de rafinare”, anunţă joi într-un comunicat coordonatorul naţional al confederaţiei sindicale Eric Sellini la TotalEnergies, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste greve urmează să conducă la ”scăderi ale debitului” şi ”opritrea expedierilor”, declară AFP Eric Sellini.

La 6 februarie, ”salariaţilor li se va propune” o ”grevă care să poată fi prelungită şi, dacă este necesar, oprirea instalaţiilor de rafinare”, anunţă Confederaţia Generală a Muncii.

Această grevă urmează să înceapă prin încetarea muncii timp de 24 de ore la 19 ianuarie - ziua unei mobilizări naţionale sindicale.

La 26 ianuarie, CGT îndeamnă la o grevă de 48 de ore, iar la 6 februarie la o grevă de 72 de ore.

Guvernul francez şi-a prezentat marţi proiectul de reformare a pensiilor, prin care vrea să crească vârsta de pensionare la 64 de ani.

Principalele opt sindicate franceze - CFDT, CGT, FO, CFE-CGC, CFTC, Unsa, Solidaire şi FSU - au îndemnat imediat, într-o unitate fără precedent în ultimii 12 ani, la o zi de grevă şi manifestaţii, la 19 ianuarie.

Ele speră să lanseze astfel ”o mobilizare puternică şi de durată pe tema pensiilor”.

Guvernul ”nu se proiectează acolo în ideea unei mobilizări masive”, a anunţat miercuri, în urma unei şedinţe a Executivului, un purtător de cuvânt, Olivier Véran.

Celalte sindicate din sectorul petrolier francez - CFE-CGC, FO et CFDT - au lansat un apel la grevă la 19 ianuarie.

O mobilizare vastă în acest sector, lansată de CGT la 27 septembrie, a provocat - prin oprirea unor rafinării şi blocarea depozitelor - dificultăţi importante de aprovizionare cu carburant în Franţa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.