Preşedintele american Joe Biden urmează să decoreze vineri 12 persoane care au ”contribuit în mod exemplar la democraţia noastră în jurul lui 6 ianuarie 2021”, inclusiv poliţişti care au apărat atunci Capitoliul, luat cu asalt de către susţinători ai lui Donald Trump, anunţă joi Casa Albă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La doi ani după acest asalt care a şocat Statele Unite şi lumea, Joe Biden va acorda, pentru prima oară de când a ajuns la putere, mai multe ”Medalii Prezidenţiale ale Cetăţeniei” (”Presidential Citizens Medal”) - una dintre ”cele mai înalte distincţii civile ale naţiunii noastre”, anunţă într-un comunicat Casa Albă.

Această medalie recompensează ”acte exemplare în serviciul ţării şi cetăţenilor”.

UN POLIŢIST, BRIAN SICKNICK, DECORAT POSTUM

Medalia va fi decernată unui număr de şapte membri ai forţelor de ordine care au înfruntat, în urmă cu doi ani, o hoardă dezlănţuită de susţinători ai fostului preşedinte republican Donald Trump, care a invadat Congresul american cu scopul de a împiedica certificarea alegerii lui Joe Biden ca preşedinte.

Între cei şapte poliţişti se află Brian Sicknick, care a murit din cauza unui accident vascular cerebral (AVC) la o zi după atacul de la Capitoliu, în care a fost bătut în mod violent.

El urmează să fie decorat postum.

Celelalte cinci persoane decorate sunt persoane însărcinate, la diverse niveluri, cu operaţiuni electorale în anumite state şi care au fost supuse unor presiuni şi ameninţate, cu scopul de a fi forţate să răstoarne rezultatul alegerilor prezidenţiale, potrivit Casei Albe.

350 DE PERSOANE CĂUTATE

La doi ani de la atacul de la Capitoliu, poliţia americană caută în continuare 350 de participanţi, dar şi o persoană suspectată de depunerea unor bombe artizanale în apropierea sediului Congresului, cu o zi înainte de asalt.

Până în prezent au fost arestate peste 950 de persoane în acest dosar.

Peste o treime au fost judecate cu privire la diverse capete de acuzare - de la simpla ”pătrundere” şi până la ”răzvrătire”, iar 192 au fost condamnate la închisoare, potrivit Procuraturii federale a Washingtonului.

Departamentul american al Justiţiei anchetează cu privire la responsabilitatea lui Donald Trump şi a apropiaţilor săi în asalt.

După ce Trump şi-a anunţat candidatura în alegerile prezidenţiale din 2024, a fost desemnat un procuror special care să supervizeze în mod independent investigaţiile care-l vizează pe miliardar.

O Comisie parlamentară ”6 ianuarie”, ale cărei lucrări au avut un ecou important în presă, a identificat patru capete de inculpare a fostului şef de stat - îndemn la insurecţie, complot împotriva statului american, obstrucţionarea unei proceduri oficiale (de certificare a rezultatului alegerilor prezidenţiale) şi declaraţii false - pe care le recomandă Departamentului Justiţiei.

Însă aceste recomandări au un caracter pur consultativ.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.