Un sarcofag antic din lemn care a fost expus la Muzeul de Ştiinţe Naturale din Houston a fost returnat Egiptului după ce autorităţile americane au stabilit că a fost furat cu ani în urmă, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Repatrierea a făcut parte din eforturile guvernului egiptean de a opri traficul de antichităţi furate. În 2021, autorităţile de la Cairo au reuşit să returneze în Egipt 5.300 de artefacte furate din întreaga lume.

Mostafa Waziri, cel mai înalt oficial al Consiliului Suprem al Antichităţilor, a spus că sarcofagul datează din perioada dinastică târzie a Egiptului antic, o eră care a cuprins ultimii conducători faraonici din 664 î.Hr. până la campania lui Alexandru cel Mare din 332 î.Hr.

Sarcofagul, de aproape 3 metri înălţime, cu o suprafaţă superioară vopsită în culori strălucitoare, ar fi aparţinut unui preot antic pe nume Ankhenmaat, deşi o parte din inscripţia de pe el a fost ştearsă, a spus Waziri.

Acesta a fost predat în mod simbolic la o ceremonie, luni, la Cairo, de către Daniel Rubinstein, consul al SUA în Egipt.

Predarea a avut loc la mai bine de trei luni după ce procurorul districtual din Manhattan a stabilit că sarcofagul a fost furat din necropola Abu Sir, la nord de Cairo. A fost introdus ilegal prin Germania în SUA în 2008, potrivit procurorului districtual din Manhattan, Alvin L Bragg.

"Acest sicriu uimitor a fost traficat de o reţea bine organizată care a furat nenumărate antichităţi din regiune", a spus Bragg la acea vreme. "Suntem încântaţi că acest obiect va fi returnat Egiptului, căruia îi aparţine de drept". 

Bragg a spus că aceeaşi reţea a scos clandestin din Egipt un sicriu aurit care a fost prezentat la Muzeul Metropolitan din New York. The Met a cumpărat piesa de la un dealer de artă din Paris în 2017 pentru aproximativ 4 milioane de dolari. A fost returnat Egiptului în 2019.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.