Banca Israelului a majorat luni rata dobânzii de referinţă cu o jumătate de punct procentual şi va continua probabil creşterile în lunile următoare, spunând că încearcă să reducă inflaţia care depăşeşte 5%, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Banca centrală, aşa cum era de aşteptat, şi-a ridicat dobânda cheie la un maxim din ultimii 14 ani, de la 3,25% la 3,75%.

În aprilie, factorii de decizie politică au început să majoreze dobânda de la 0,1%, dar majoritatea analiştilor cred că ciclul de înăsprire este aproape de încheiere.

Guvernatorul Băncii Israelului, Amir Yaron, a spus că politica monetară este deja ”restrictivă”, dar şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la inflaţie, deşi aceasta este mai mică decât în mare parte din Occident.

Piaţa muncii este strânsă, iar noul guvern urmează să cheltuie foarte mult pentru a îndeplini acordurile de coaliţie.

În timp ce proprii economişti ai băncii centrale proiectează dobânda cheie la 4% într-un an - ceea ce înseamnă că ar mai exista doar o creştere cu un sfert de punct - Yaron nu s-a putut angaja la acest vârf.

Adresându-se reporterilor, el a spus că ritmul creşterilor va continua să fie dependent de date.

”Nu vom ezita să creştem în continuare dobânzile”, a spus Yaron, adăugând că se aşteaptă ca inflaţia să înceapă să încetinească în trimestrul al doilea.

În ciuda creşterii dobâzilor, inflaţia anuală a Israelului a atins în noiembrie un maxim al ultimilor 14 ani, de 5,3% de la 5,1% în octombrie, fiind cu mult peste intervalul ţintă anual de 1%-3% al guvernului şi alimentând furia populaţiei faţă de creşterea costurilor vieţii.

Personalul băncii centrale consideră inflaţia anuală va atinge 3% şi că va încetini la 2% în 2024.

Un nou guvern condus de Benjamin Netanyahu, ai cărui parteneri de coaliţie au făcut solicitări bugetare uriaşe, a preluat mandatul în această săptămână.

Yaron a avertizat împotriva unei creşteri a deficitului şi a datoriei publice.

”Este important ca noul guvern să acţioneze cu responsabilitatea necesară în ceea ce priveşte politica fiscală. Este important să ne amintim că economia israeliană nu poate lua de la sine respectul ridicat din partea entităţilor de rating şi a instituţiilor financiare internaţionale”, a spus el.

Economia ar urma să înregistreze o creştere de 2,8% în 2023, estimarea fiind revizuită în scădere de la 3%, şi cu la 3,5% în 2024, conform previziunilor actualizate ale Băncii Israelului.


 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.