Curtea Supremă a Statelor Unite a anunţat, marţi, menţinerea unei măsuri luate în timpul pandemiei de Covid-19 care permite deportarea migranţilor la graniţă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ridicarea acestei politici, denumită „Title 42”, a fost contestată de 19 state americane, care se temeau de un aflux de migranţi la graniţa cu Mexic.

În martie 2020, guvernul fostului preşedinte Donald Trump a activat acest dispozitiv sanitar pentru a putea expulza fără întârziere migranţii fără permis de şedere arestaţi la frontierele terestre, inclusiv potenţialii solicitanţi de azil.

Această măsură de expulzare este imediată, nu permite recursul legal şi nu prevede întoarcerea automată în ţara de origine. Sunt prevăzute excepţii rare, pentru anumite naţionalităţi, cum ar fi ucrainenii de la invadarea ţării lor de către Rusia sau pentru minorii neînsoţiţi.

Activiştii şi experţii pentru drepturile omului consideră că este o încălcare a dreptului internaţional. Ei consideră în special „inuman” să împiedice un potenţial solicitant de azil să îşi formuleze cererea în acest sens.

Pentru ei, sistemul actual nu face decât să încurajeze migranţii să treacă graniţa în mod clandestin şi să-şi asume riscuri din ce în ce mai mari pentru a ajunge acolo traversând deşerturi sau râuri unde se pot îneca.

„Title 42” a făcut obiectul mai multor bătălii judiciare separate. O instanţă de fond, apoi alta de apel, se pronunţaseră în favoarea abrogării acesteia. Măsura va rămâne în cele din urmă în vigoare până când Curtea Supremă va decide asupra fondului acestui caz. Acesta va asculta argumentele ambelor părţi în februarie 2023 şi îşi va emite decizia în primăvara anului viitor.

Asta îi oferă administraţiei Biden câteva luni în plus pentru a se pregăti pentru un potenţial aflux de migranţi.

Înainte de a pleca de la Washington pentru o vacanţă, Joe Biden a spus că sfârşitul „Title 42” era de mult aşteptat, dar administraţia sa va respecta decizia Curţii Supreme în aşteptarea deciziei sale finale, „se pare că în iunie”.

„Până la acea dată, trebuie să aplicăm” măsura, a adăugat preşedintele democrat.

La scurt timp după anunţarea deciziei înaltei curţi, Casa Albă a cerut aleşilor să adopte „reforma în profunzime” a sistemului de migraţie. În timpul campaniei sale electorale, Joe Biden a promis o revizuire a politicii de migraţie, dar toate proiectele sale sunt blocate în Congres.

Administraţia sa se luptă în prezent să pună în aplicare o strategie durabilă de gestionare a sosirilor la graniţa cu Mexic, lungă de 3.000 de kilometri.

Sosirile clandestine la graniţa SUA cu Mexic bat în prezent recorduri din toate timpurile, cu peste 200.000 de arestări doar în noiembrie.

Decizia Curţii Supreme a fost imediat aplaudată de tabăra republicană. „Va împiedica oamenii care locuiesc la graniţă să se scufunde în haos total”, a spus texanul Tony Gonzales.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.