Parlamentul israelian a adoptat marţi o serie de legi ce favorizează instalarea unui Guvern - care urmează să fie prezentat joi de către premierul desemnat Benjamin Netanyahu, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Benjamin Netanyahu - care a obţinut împreună cu aliaţii săi o victorie în alegerile legislative de la 1 noiembrie - a anunţat săptămâna trecută că este în măsură să formeze viitorul Guvern împreună cu partenerii săi - partide ultraortodoxe şi de extremă dreapta.

O incertitudine exista cu privire la posibilitatea ca liderul formaţiunii ultraortodoxe Arieh Dery să fie promovat ministru, după ce a pledat vinovat de fraudă fiscală în cadrul unei înţelegeri pe care a încheiat-o cu justiţia.

Însă marţi deputaţii din Knesset (Parlament) au adoptat în ultima lectură o lege care permite unei persoane vinovate de o infracţiune, dar care nu a fost condamnată la închisoare cu executarea, să deţină un portofoliu ministerial.

Ei au adoptat, de asemenea, o lege care permite nominalizarea a două persoane la acelaşi minister - o măsură care să-i permită lui Bezalel Smotrich, liderul formaţiunii ”Sionismul religios” (extremă dreapta) să devină ministru însărcinat cu Gestionarea Civilă a Ciciordaniei ocupate în cadrul Ministerului Apărării.

Knessetul a adoptat totodată o lărgire a atribuţiilor ministrului Securităţii Naţionale, un post care urmează să fie ocupat de către Itamar Ben Gvir, liderul formaţiunii Forţa Evreiască (extrema dreaptă).

Preşedintele interimar al Knessetului Yariv Levin, un apropiat al lui Benjamin Netanyahu, care urmează să primească şi el un portofoliu în următorul Guvern, a demisionat din funcţie, în contextul în care legea prevede să nu se mai afle în post cu 48 de ore înainte de numirea într-un post ministerial.

Benjamin Netanyahu - care deţine recordul longevităţii la conducerea ţării ca premier, în perioadele 1996-1999 şi 2009-2022 - urmează să-şi prezinte joi Cabinetul în Knesset şi să pună astfel capăt unei coaliţii eteroclite - din care fac parte stânga, centrul-dreapta şi deputaţi arabi - condusă de către Naftali Bennett, iar apoi de către  Yair Lapid.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.