Armata sud-coreeană a prezentat marţi scuze pentru că nu a reuşit să doboare cele cinci drone nord-coreene, care au traversat frontiera intercoreeană luni, după ce a fost criticată din cauza unei lipse de pregătire, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ieri (luni), cinci drone inamice au invadat spaţiul aerian sud-coreean, iar militarii noştri le-au detectat şi urmărit, însă ne cerem scuze pentru că nu am fost în măsură să le doborâm”, afirmă într-un comunicat Statul major Interarme sud-coreeean (JCS).

Incursiunea de luni a determinat Seulul să tragă focuri de avertisment şi să desfăşoare avioane de vânătoare şielicoptere de luptă pentru a doborî dronele nord-coreene - dintre care una a atins spaţiul aerian al capitalei sud-coreene.

Toate dronele par să se fi întors în Coreea de Nord, după o urmărire de cinci ore.

PREGĂTIRE ”FOARTE INSUFICIENTĂ”

JCS recunoaşte că - în pofida faptului că armata poate doborî ”dronele de atac care constituie o ameninţare reală” - există o limită a capacităţii sale de a detecta şi de a lovi drone-spion mai mici.

”În consecinţă, lipsa de pregătire a armatei a provocat multă îngrijorare în rândul publicului”, recunoaşte Statul Major.

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a subliniat, într-o şedinţă a Consiliului de Miniştri, marţi, că acest incident arată că starea de pregătire a armatei este ”foarte insuficientă”.

Yoon Suk-yeol a ordonat o accelerare a uni proiect care vizează lansarea unei unităţi de drone care să efectueze operaţiuni de supraveghere şi recunoaştere a principalelor instalaţii militare ale Coreei de Nord.

Acest plan prevede introducerea unor drone invizibile pe radar avansate.

Această incursiune în spaţiul aerian sud-coreean este prima din ultimii cinci ani şi intervine după o serie-record de teste de armament ale Phenianului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.