”Bunicile din Piaţa Mai” din Argentina au anunţat că au ”găsit” încă un copil ”furat” în timpul dictaturii (1976-1983) - al 131-lea care-şi recapătă identitatea şi primul din ultimii trei ani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cu bucurie, anunţăm o nouă restituire de identitate”, au anunţat joi într-un comunicat ”Abuelas de Plaza de Mayo”.

”De parcă acest sfârşit de an ar fi vrut să ne îndeplinească toate dorinţele”, scriu ele, referindu-se la victoria Argentinei la Cupa Mondială de Fotbal din Qatar, ”după aproape trei ani sărbătorim din nou descoperirea unui nepot”.

În timpul dictaturii militare, câteva sute de copii - între 300 şi aproape 500, potrivit unor estimări - au fost ”însuşiţi”, născuţi de mame aflate în detenţie, iar apoi dispărute, şi daţi unor familii care-i voiau sau nu puteau avea copii, adesea apropiate regimului, în ideea de a creşte un copil ”decent” politic.

De-a lungul anilor, au fost rezolvate 130 de cazuri - şi anume copilului i s-a restituit identitatea originală.

Adesea, acest lucru a condus la reuniuni emoţionante, uneori după moartea părinţilor sau copilului.

Însă nu s-a mai întâmplat nimic de la ”restituirea” copilului ”numărul 130”, în iunie 2019.

Aceste resituiri s-au împuţinat în ultimii ani, în parte din cauza pandemiei covid-19, care a îngreunat mult timp contactele şi căutările.

Organizaţia ”Abuelas” a relansat în ultimele luni sesiuni de ”abordare spontană”, în provincie, la care este invitat oricine are dubii asupra identităţii sale să vină se întâlnească, în deplină confidenţialitate, cu consilieri formaţi pentru aceste circumstanţe.

Bunicile au dat joi, la Buenos Aires, detalii despre ”nepotul 131”. Este vorba despre fiul lui Lucía Ángela Nadín şi Aldo Hugo Quevedo, membri ai gherilei Armata Revoluţionară a Poporului.

Potrivit estimărilor unor ONG-uri de apărarea drepturilor omului, în timpul dictaturii au murit sau au fost date dispărute aproximativ 30.000 de persoane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.