O majoritate a opozanţilor venezueleni cere sfârşitul ”Guvernului interimar” al lui Juan Guaido şi consideră că, la patru ani de la autoproclamarea acestuia, acest dispozitiv s-a fragilizat fără să-şi atingă obiectivele politice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ne adresăm ţării (...) în vederea punerii în aplicare a Constituţiei Republicii bolivariene a Venezuelei (şi) încetării funcţiilor Gveernului interimar la 4 ianuarie” 2023, se arată într-o ”Declaraţie” semnată de 69 dintre cei 112 opozanţi care au susţinut autoproclamarea lui Juan Guaido drept ”preşedinte interimar” al Venezuelei, în 2019, pe când opoziţia deţinea controlul în Parlament.

”Obiectivele aşteptate ale eliberării nu au fost atinse, iar ţara cere căi noi care să conducă spre democraţie”, se arată în ”Declaraţia” grupului alcătuit din membrii celor mai mari politice de opoziţie - Acción Democrática (AD), Primero Justicia (PJ) şi Un Nuevo Tiempo (UNT).

Această iniţiativă are loc înaintea sesiunii Parlamentului ales în 2015 - care se declară legitim şi care consideră că alegerile legislative din 2020, în care a obţinut victoria tabăra chavistă a preşedintelui Nicolas Maduro, au fost frauduloase.

Această sesiune a fost convocată la sfârşitul săptămânii trecute, de către Juan Guaido, care susţine că preşedinţia sa interimară este ”esenţială” în ”nerecunoaşterea regimului” lui Nicolas Maduro, în recunoaşterea diplomatică şi ”protecţia” activelor Venezuelei în străinătate.

Semnatarii acestei ”Declaraţii” de miercuri subliniază că vasta susţinere internaţională de care a beneficviat Juan Guaido în 2019 s-a evaporat.

Statele Unite rămân alături de Guaido, însă acesta a pierdut susţinerea unor ţări ca Argentina, Mexicul, Peru şi, recent, Columbia - care au trecut toate la regimuri de stânga.

Existenţa ”Guvernului provizoriu” a provocat, în ultimele luni, disensiuni în rândul opoziţiei, care cere alegeri primare în 2023 în vederea desemnării unui candidat unic care să-l înfrunte pe Nicolas Maduro în alegerile prezidenţiale, prevăzute în 2024.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.