Situaţia în Kosovo - unde etnici sârbi au ridicat baricade, într-un nou val de tensiuni - se află ”pe marginea conflictului armat”, avertizează miercuri premierul sârb Ana Brnabic, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Trebuie să facem tot ceea ce putem, toţi, împreună, pentru a încerca să păstrăm pacea. Ne aflăm cu adevărat pe marginea conflictului armat, din cauza măsurilor uniaterale ale Priştinei”, capitala Kosovo, a declarat într-o Conferinţă cu ONG-uri, Brnabic.

Kosovo, o fostă provincie sârbă cu populaţie majoritar albaneză, care are 1,8 milioane de locuitori, şi-a declarat în 2008 independenţa faţă de Serbia, pe care Belgradul nu o recunoaşte.

Belgradul îi încurajează pe etnicii sârbi din Kosovo să sfideze autorităţile locale, în timp ce Priştina vrea să-şi impună autoritatea pe întregul teritoriu kosovar.

Sute de etnici sârbi care trăiesc în nordul Kosovo ridică, începând din 10 decembrie, baraje, în semn de protest faţă de arestarea unui fost poliţist etnic sârb, şi paralizează circulaţia către două posturi de frontieră cu Serbia.

La câteva ore după ridicarea baricadelor, poliţia kosovară a anunţat că a fost vizată în atacuri cu arme de foc.

Poliţia Uniunii Europene (UE), desfăşurată în regiune în cadrul Misiunii EULEX, a fost vizată cu o grenadă asurzitoare, care nu s-a soldat cu răniţi.

Aceste ultime tensiuni au crescut cu un nivel în nordul Kosovo, unde trăiesc peste o treime dintre cei 120.000 de etnici sârbi din Kosovo, după ce Priştina şi-a anunţat intenţia de a organiza alegeri în localităţi cu populaţie majoritar sârbă, în urma demisiei tuturor aleşilor şi poliţiştilor din această zonă.

Autorităţile kosovare au amânat până la urmă aceste alegeri în aprilie.

Forţa de menţinerea păcii în Kossovo KFOR, condusă de către NATO, şi-a consolidat prezenţa în nordul Kosovo, unde a trimis trupe şi patrule suplimentare, anunţa vineri - într-o declaraţie publicată de către NATO - comandantul acestei Forţe, generalul italian Angelo Michele Ristuccia.

El a dat asigurări că KFOR dispune de ”toate capacităţile, inclusiv de personal, pentru a asigura un mediu sigur şi securizat şi libertatea de mişcare a tuturor comunităţilor, peste tot în Kosovo”.

Serbia a reclamat, la rândul său, KFOR să-i permită să desfăşoare militari şi poliţişti sârbi în nordul Kosovo, însă nu a primit niciun răspuns.

Preşedintele sârb Aleksandăr Vucici a subliniat că este ”aproape sigur” că această cere ”nu va fi acceptată”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.