Câştigător al Ligii Campionilor la volei, semifinalist cu Slovenia la Campionatul Mondial şi desemnat cel mai valoros antrenor de volei din Europa, românul Gianni Creţu a primit şi premiul de antrenorul anului în România. Deşi nu a fost prezent la ceremonie, antrenorul de 54 de ani se bucură că a primit o recunoaştere a celor 25 de ani de carieră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aflat acum într-o perioadă de pauză înaintea semnării unui nou contract, Gianni se poate bucura de Crăciun pe deplin.

"Acum e mai special pentru că îl pot pregăti liniştit. Fără stresul ăla, fă bagaje, când trebuie să ajung, când e următorul avion, ajung în timp acasă, nu ajung, vine familia, nu ajunge familia. De data asta am timp să mă gândesc în linişte când să iau bradul, când să-l împodobesc, când să ies cu familia în oraş sau la cumpărături" , a spus el.

De altfel, el îşi aminteşte cu drag de momentele petrecute cu familia, fiind partenerul ideal pentru fiica sa, atunci când aceasta era mică: "Am fost şi Moş Crăciun, am fost de toate. Am aprins şi Halloween-ul acasă şi trebuia să stau pe lângă fiică-mea, era la o vârstă la care vroia să mă picteze, să mă vopsească, să mă facă să fiu cât mai monstru, ca să-i pot speria pe ăia mici din bloc. Până la urmă se speria şi ea când apăream, sunt amintiri foarte frumoase" .

Aşa cum recunoaşte, de Crăciun familia Creţu are un adevărat ritual culinar prin care a cucerit mulţi străini cu sarmale şi cozonac.

"De Crăciun avem ritualul nostru, sarmalele, cozonacul. Prăjiturile de Crăciun pe care nevasta-mea cu fiică-mea le pregătesc sunt lucruri care nu lipsesc şi în fiecare an, nu contează unde suntem, în ce ţară, ne ocupăm de ele. Am <<corupt>> şi vecini austrieci, dar şi jucători în ţările pe unde am antrenat. La noi uşa era deschisă tot timpul şi le spuneam la toţi în momentul în care venea Crăciunul că trebuia să facem schimburi de tradiţie. Şi foarte mulţi se obişnuiseră cu noi. Ştiau că apar sarmalele de Crăciun, că apar prăjiturile speciale pe care ei nu le făceau. Am avut câte 7-8 străini la o echipă, deci era interesant să trăieşti şi să ai ocazia să guşti din tradiţiile culinare ale fiecăruia în aceste momente de sărbătoare", a spus Gianni Creţu.

Antrenorul nu se dă în lături de la gătit. Din contră, spune că e calea cea mai sigură de a scăpa de stres: "Eu gătesc. Mă folosesc de acel timp în bucătărie chiar şi în timpul anului, pentru că-mi place să-mi gătesc singur. Mă descarc, mă liniştesc, îmi pun gândurile în ordine. Acum, de Crăciun, mai ajut să mai frământ la cozonaci, că la un moment dat se face febră musculară. Mai trebuie şi un bărbat pe lângă să mai învârtă puţin când obosesc braţele fetelor".

Rodica Buterez, cea mai bună voleibalistă a României, abia aşteaptă Crăciunul

Desemnată în premieră cea mai bună voleibalistă a României, căpitanul naţionalei feminine, Rodica Buterez (23 de ani), a fost premiată la Gala Voleiului şi a ţinut să mulţumească tuturor celor din jurul ei – antrenori, coechipiere – care au ajutat-o să ajungă la această distincţie.

În prezent căpitanul naţionalei, ea nu uită momentul debutului sub tricolor, care a fost unul special, deoarece mama ei a fost arbitrul acelui meci: "De obicei îmi place să mă duc să comentez la arbitru, nu neapărat să mă cert. Însă la acel meci fiind mama arbitră, mi-a zis repede <<la revedere>>. Nu a ţinut nici când am încercat să înfloresc lucrurile".

Ea aşteaptă cu nerăbdare Crăciunul, chiar dacă alegerea cadourilor a fost obositoare, din cauza aglomeraţiei.

"Am avut timp de cadouri, dar nu recomand duminicile în perioada asta la mall, e mult prea aglomerat" , a afirmat Rodica Buterez, care a spus că va face faţă cu succes "asaltului sarmalelor", pentru că are norocul de a nu suferi după.

"Mănânc multe, se mănâncă bine. Acum, că nu se pune, e perfect, e în avantajul meu",  menţionat sportiva.

Premiile acordate în cadrul Galei Voleiului Românesc

Sportiva anului - Rodica Buterez (CSM Târgovişte)

Sportivul anului - Adrian Aciobăniţei (Chaumont, Franţa)

Antrenorul anului - Gianni Creţu (câştigător al Ligii Campionilor cu ZAKSA şi semifinalist al Campionatului Mondial, cu naţionala Sloveniei)

Performanţa anului la seniori: câştigarea Silver League şi calificarea la CE 2023. Premiul i-a fost oferit selecţionerului Sergiu Stancu.

Performanţa anului la senioare: prezenţa în semifinala Golden League şi calificare la CE 2023. Premiul i-a fost oferit selecţionerului Guillermo Naranjo, fiind ridicat de Rodica Buterez.

Cel mai bun club de junioare - CS Dinamo Bucureşti. A ridicat premiul antrenoarea Daniela Mincă.

Cel mai bun club de juniori - CTF Mihai I Bucureşti. A ridicat premiul antrenorul Daniel Droc.

Antrenorul anului la junioare - Dorin Horvath (CSŞ Lugoj).

Antrenorul anului la juniori - Răzvan Vasile (CTF Mihai I).

Premii pentru merite deosebite în dezvoltarea voleiului românesc: Ileana Berdilă, Ioana Cotoranu, Aurel Drăgan, Florin Grapă, Marian Păuşescu, Marian Stamate, Ion Şoacă.
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.