Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, în cadrul declaraţiilor de presă comune cu preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, că chestiunea Schengen nu se tranşează la Consiliul European, ci se tranşează la Consiliul JAI. El a precizat că are convingerea că atunci când va fi pus pe agendă acest subiect, va primi un răspuns pozitiv. ”Nu putem noi, UE, să ne permitem încă un eşec!”, a arătat şeful statului, afirmând că va continua toate discuţiile, însă nu se aşteaptă ca la Consiliul extraordinar din februarie această temă să fie dezbătută.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am avut o discuţie destul de lungă cu Prim-ministrul Suediei, domnul Ulf Kristersson, şi este clar că domnia sa cunoaşte problema, este în temă cu solicitările noastre, cu problematica în general şi părerea domniei sale a fost că această chestiune trebuie repusă în discuţie” a spus preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a ţinut să precizeze că ”chestiunea Schengen nu se discută la Consiliul European, nu se tranşează acolo. Deci, încă o dată: chestiunea Schengen nu se tranşează la Consiliul European, ci se tranşează la Consiliul JAI. Este un format al miniştrilor de interne din cadrul Consiliului Uniunii Europene”.

”Imediat după ce cele două chestiuni în discuţie vor fi clarificate politic, prin discuţii bilaterale în diferite formate, sunt convins că va fi pusă problema în Consiliul JAI şi convingerea mea este că, atunci va fi pusă pe agendă, va primi un răspuns pozitiv. Nu putem – noi, Uniunea Europeană – nu putem să ne permitem încă un eşec!”, a spus preşedintele.

Şeful statului a mai arătat că acel Consiliu European din 9 şi 10 februarie nu va avea pe ordinea de zi chestiunea Schengen. ”După părerea mea, este oricum prea devreme. Până în 15 ianuarie este greu de crezut că se va discuta ceva şi în două săptămâni nu mă aştept să se rezolve problema abordării austriece şi problema abordării olandeze faţă de Bulgaria. Trebuie să înţelegem, cu toţii împreună, că aceste chestiuni trebuie rezolvate înainte să se voteze încă o dată în Consiliul JAI”, a precizat şeful statului.

Klaus Iohannis a mai spus: ”Voi continua toate discuţiile, însă nu mă aştept ca la Consiliul extraordinar din februarie această temă să fie dezbătută. Va fi discutată, sigur, în marja reuniunii, între noi, dar fără să apară în concluzii, şi sunt optimist că, în continuare, vom găsi soluţii şi pentru votul austriac, şi pentru abordarea olandeză faţă de Bulgaria. Fiindcă cea mai bună soluţie, şi asta este clar pentru toată lumea, este ca România şi Bulgaria să primească un vot în acelaşi timp, deci să intre împreună în spaţiul Schengen”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.