Tunisienii votează sâmbătă în alegerile parlamentare, într-un scrutin boicotat de partidele politice din opoziţie, care consideră că acesta este o culminare a marşului preşedintelui Kais Saied către conducerea unică a unei ţări care a scăpat de dictatură în 2011, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În timp ce Saied i-a îndemnat pe tunisieni să voteze în ceea ce el a numit o zi istorică, nu au existat semne de cozi sau de vot la trei secţii de votare vizitate de Reuters imediat după deschidere, un contrast cu alte alegeri post-revoluţie.

Având loc la 12 ani după ce vânzătorul de legume Mohamed Bouazizi şi-a dat foc într-un act de protest care a declanşat Primăvara Arabă, alegerile au părut să stârnească puţin interes în rândul tunisienilor care se confruntă cu dificultăţi economice şi sunt obosiţi de ani de disfuncţie politică.

"De ce ar trebui să votez?... Nu sunt convins de aceste alegeri", a spus Abdl Hamid Naji, aşezat într-o cafenea din apropierea unei secţii de votare din cartierul Lafayette din capitala Tunis, când s-a deschis la ora 8:00 a.m. (07:00 GMT)

Saied, un fost lector de drept care era independent politic când a fost ales preşedinte în 2019, a închis parlamentul anterior şi a început să guverneze prin decret în iulie 2021, acumulând treptat din ce în ce mai multă putere.

Oponenţii săi, inclusiv partidul islamist Ennahda, îl acuză de o lovitură de stat.

La secţia de votare Rue de Marseille din Tunis erau mai mulţi jurnalişti decât alegători, o secţie care a fost plină încă de la începutul zilei la alegerile precedente organizate în perioada post-revoluţie.

Faouzi Ayarai, care a votat acolo, este optimist.

”Aceste alegeri sunt o oportunitate de a remedia situaţia proastă lăsată de alţii în ultimii ani”, a spus ea.

La o altă secţie de votare, un bărbat în vârstă care şi-a dat numele Habib a spus că a votat în ciuda îndoielilor, deoarece s-a opus apelurilor la boicot.

"În acest district avem un singur candidat care candidează. Am votat, dar nu sunt convins", a spus el.

O nouă constituţie, adoptată cu o prezenţă scăzută la un referendum din iulie, a limitat rolul parlamentului şi a transferat puterea înapoi la palatul prezidenţial din Cartagina, din care Zine al-Abidine Ben Ali a condus cu o mână de fier înainte de a fi înlăturat în 2011.

Nejib Chebbi, şeful unei coaliţii anti-Saied, care include partidul islamist Ennahda, o forţă majoră în parlamentul anterior, a etichetat alegerile drept ”o farsă moartă din faşă”.

Saied a descris alegerile ca parte a unei foi de parcurs pentru a pune capăt haosului şi corupţiei, despre care spune că au afectat Tunisia în cadrul sistemului anterior.

Votând împreună cu soţia sa, el i-a îndemnat pe tunisieni să facă la fel.

”Este oportunitatea voastră istorică de a vă recâştiga drepturile legitime”, a spus el.

Dar I Watch, o organizaţie neguvernamentală de supraveghere formată după revoluţia din 2011, a declarat că noul parlament a fost ”golit de toate puterile”.

Al Bawsala, un alt ONG care a monitorizat activitatea parlamentului de la revoluţie, a declarat că va boicota un legislativ despre care şi el crede că va fi un instrument pentru preşedinte.

Alegerile au loc pe fundalul unei crize economice care alimentează sărăcia, determinând pe mulţi să încerce călătoria periculoasă către Europa la bordul bărcilor contrabandiştilor.

Cu principalele partide absente, un total de 1.058 de candidaţi - doar 120 dintre ei femei - candidează pentru 161 de locuri. Pentru 10 dintre acestea - şapte în Tunisia şi trei hotărâte de alegătorii expatriaţi - există doar un singur candidat. Alte şapte dintre locurile decise de alegătorii expatriaţi nu au candidaţi deloc.

Secţiile de votare urmează să se închidă la ora locală 18.00. (17:00 GMT).

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.