Comisia Europeană a adoptat, miercuri, două propuneri menite să consolideze independenţa, resursele şi competenţele organismelor de promovare a egalităţii, astfel încât acestea să poată combate mai eficient discriminarea în Europa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Organismele de promovare a egalităţii sunt esenţiale pentru acordarea de asistenţă victimelor discriminării şi pentru asigurarea aplicării pe teren a legislaţiei UE privind nediscriminarea. Aceste două noi acte legislative vor garanta că organismele de promovare a egalităţii îşi ating întregul potenţial şi vor proteja mai bine victimele discriminării, contribuind la prevenirea discriminării, arată comunicatul de presă al Comisiei Europene
 
Consolidarea capacităţii de acţiune a organismelor de promovare a egalităţii
 
Normele UE în vigoare privind organismele de promovare a egalităţii lasă statelor membre o marjă largă de apreciere în ceea ce priveşte înfiinţarea şi funcţionarea acestora. Sursa citată precizează că acest lucru a dus la diferenţe semnificative între statele membre, în special în ceea ce priveşte competenţele, independenţa, resursele, accesibilitatea şi eficacitatea organismelor de promovare a egalităţii.
 
Astfel, Comisia Europeană propune un set de norme obligatorii menite să consolideze rolul şi independenţa organismelor de promovare a egalităţii după cum urmează: 
 
Competenţe sporite: propunerile extind competenţa organismelor de promovare a egalităţii la două directive în vigoare – Directiva privind egalitatea de tratament şi Directiva privind egalitatea de gen în domeniul securităţii sociale.
 
Independenţa: organismele de promovare a egalităţii vor trebui să fie libere de influenţe externe, în special în ceea ce priveşte structura lor juridică, responsabilitatea, bugetul, personalul şi aspectele organizatorice.
 
Resurse suficiente: statele membre vor trebui să pună la dispoziţia organismelor de promovare a egalităţii resursele umane, tehnice şi financiare de care acestea au nevoie pentru a-şi exercita toate competenţele în mod eficace.
 
Accesibilitatea pentru toate victimele: serviciile oferite de organismele de promovare a egalităţii vor trebui să fie gratuite şi accesibile în mod egal tuturor victimelor, inclusiv persoanelor cu handicap. Organismele de promovare a egalităţii vor trebui, de asemenea, să furnizeze persoanelor care depun plângeri o evaluare preliminară a cazului lor.
 
Consultare privind procesul de legiferare şi de elaborare a politicilor: instituţiile publice vor trebui să consulte organismele de promovare a egalităţii în timp util şi să ia în considerare recomandările acestora cu privire la aspecte legate de discriminare şi de egalitatea de tratament; organismele de promovare a egalităţii vor coopera, de asemenea, cu alte părţi interesate relevante pentru a face schimb de cunoştinţe şi pentru a crea sinergii. 
 
Competenţe sporite în cazurile de discriminare: organismele de promovare a egalităţii vor fi în măsură să investigheze cazurile de discriminare, să emită avize sau decizii obligatorii (în funcţie de alegerea pe care o fac statele membre) şi să acţioneze în instanţă în cazurile de discriminare. Organismele de promovare a egalităţii vor putea, de asemenea, să propună părţilor, în cadrul unei proceduri de depunere de plângeri, un mecanism alternativ de soluţionare a litigiilor, cum ar fi concilierea sau medierea.
 
Acţiuni de sensibilizare: statele membre şi organismele de promovare a egalităţii îşi vor intensifica eforturile de prevenire a discriminării şi de promovare a egalităţii.
 
Schimbul de cunoştinţe de specialitate: organismele de promovare a egalităţii vor elabora rapoarte periodice privind situaţia egalităţii de tratament şi a discriminării şi vor putea formula recomandări.
 
Sursa menţionată mai spune că, în prezent, nu există o monitorizare oficială comună a organismelor de promovare a egalităţii.
 
Prin urmare, conform propunerii, Comisia Europeană va stabili indicatori comuni pentru a evalua efectele măsurilor propuse şi pentru a asigura comparabilitatea datelor colectate la nivel naţional.
 
De asemenea, o dată la 5 ani, CE va publica un raport privind situaţia organismelor de promovare a egalităţii din întreaga UE, conchide sursa amintită.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.