”În loc de solidaritate, Bulgaria primeşte cinism”, ”cel mai bun cadou de Crăciun pentru eurosceptici”, ”nu e poziţia Europei”, ”statele occidentale dovedesc ipocrizie şi duplicitate”, „să boicotăm Olanda”, sunt reacţiile oficialilor de la Sofia, începând cu preşedintele Rumen Radev, după ce Olanda a anunţat că se opune admiterii Bulgariei în spaţiul Schengen, relatează Novinite.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

- Preşedintele bulgar Radev: În loc de solidaritate europeană, Bulgaria primeşte cinism

„În loc de solidaritate europeană, Bulgaria primeşte cinism!”, a scris preşedintele Rumen Radev pe pagina sa de Facebook cu ocazia deciziei guvernului Olandei de a bloca admiterea Bulgariei în spaţiul Schengen.

Radev a amintit de moartea a trei poliţişti bulgari care păzeau frontiera externă a Uniunii Europene.

”Prim-ministrul Olandei, Mark Rutte, a sugerat în mod inadmisibil că această graniţă ar putea fi trecută cu 50 de euro”, a spus şeful statului.

Vicepreşedintele Bulgariei: Ţările de Jos au oferit cel mai bun cadou de Crăciun tuturor euroscepticilor

Vicepreşedintele Iliana Yotova a criticat decizia guvernului olandez de a bloca admiterea Bulgariei în spaţiul Schengen. Ea a transmis politicienilor bulgari un mesaj potrivit căruia această decizie nu trebuie să devină un argument pentru noi conflicte politice interne.

„Cred că cea mai bună şi clară reacţie a avut-o preşedintele Radev şi definiţia pe care a dat-o a atitudinii cinice într-un cuvânt exprimă caracteristicile acestei situaţii. Olanda a oferit cel mai bun cadou de Crăciun tuturor euroscepticilor, partidelor populiste din Europa şi celor care nu vor o Europă puternică. Prin decizia lor, tolerează standarde duble în Europa, ceva care nu este în centrul creării Uniunii Europene. Ca să nu mai vorbim de valori precum solidaritatea, precum empatia, precum ajutorul reciproc şi respectul reciproc”, a declarat ea.

- Ministrul Afacerilor Interne: Insinuarea Olandei că poate fi trecută frontiera pentru 50 de euro este ofensatoare

Bulgaria face eforturi extraordinare pentru a garanta securitatea partenerilor săi”, a precizat viceprim-ministrul şi ministru al Afacerilor Interne Ivan Demerdzhiev.

Ivan Demerdzhiev evidenţiază eforturile Bulgariei şi ale forţelor de securitate de a păzi graniţa pentru a îndeplini toate cerinţele partenerilor săi europeni şi defineşte drept „extrem de ofensatoare insinuările că pentru 50 de euro poţi trece graniţa”.

Ministrul mai aminteşte că Bulgaria a trecut cu succes prin două controale consecutive sub conducerea Comisiei Europene, care s-au încheiat cu rapoarte care afirmă categoric că ţara îndeplineşte toate cerinţele legislaţiei Schengen.

„Preţul pentru apartenenţa noastră la Schengen nu poate fi demnitatea poliţiştilor bulgari! Nu suntem pregătiţi să plătim un asemenea preţ!” afirmă viceprim-ministrul Ivan Demerdzhiev.

- Ministrul bulgar al justiţiei: Rutte ar trebui să fie atent, ceea ce a spus nu este poziţia Europei

"Bulgaria va intra în Schengen în câteva zile sau în câteva luni. Preşedintele a reacţionat ferm şi la timp. Sugestia lui Rutte că pentru 50 de euro ar putea fi trecută graniţa este ridicolă. Bulgarii au murit pentru a ne proteja nu doar pe noi, ci şi pe ei. Rutte ar trebui să fie atent. Acest lucru nu va trece atât de uşor", a declarat ministrul interimar al justiţiei Krum Zarkov pentru BTV.

"Nu este vorba de emoţie, este de bine. Tot ce se spune este făcut. Nu mă aşteptam la o asemenea reacţie. Facem mulţi paşi în această direcţie. Este o luptă constantă. Nu vreau să lupt împotriva corupţiei pentru Olanda, ci pentru noi. Ceea ce a spus Mark Rutte nu este poziţia Europei. Comisia Europeană la cel mai înalt nivel, Parlamentul European şi toate statele membre, cu excepţia unuia, sunt de partea Bulgariei", a adăugat el.

Zarkov a subliniat că respectă poziţia Olandei, dar aceasta trebuie exprimată într-un mod care să nu pună sub semnul întrebării demnitatea şi viaţa poliţiştilor bulgari.

"Ţările de Jos nu au dreptul să nu ne dorească în Schengen. Modul în care au făcut-o este absolut inacceptabil, nejustificat din punct de vedere politic şi juridic", a subliniat ministrul Justiţiei.

- Europarlamentar: Statele occidentale dovedesc ipocrizie şi duplicitate refuzându-ne intrarea în Schengen

„Problema intrării Bulgariei în Schengen nu este una tehnică – Bulgaria a îndeplinit demult toate criteriile necesare. Problema  este o decizie economică şi politică şi aici asistăm la ipocrizia şi duplicitatea extremă a unora dintre ţările occidentale. De 11 ani, Bulgaria şi România se află în afara spaţiului Schengen din motive pur economice - astfel încât să poată opri camioanele transportatorilor noştri şi să împiedice concurenţa”, a declarat europarlamentarul Angel Djambazki pentru Nova TV după ce olandezii au decis să blocheze admiterea Bulgariei în spaţiul Schengen.

„Reţineţi această ipocrizie când UE ne-a explicat că nu ar trebui să ţinem o ţară (Macedonia de Nord) în afara aderării, pentru că nu era european şi nu era o valoare europeană, iar de 11 ani încoace ţările occidentale menţin Bulgaria. şi România ca ţări de mâna a doua. Evident, nu este vorba despre criterii tehnice”, a adăugat el.

„Nu există solidaritate. Şi nu va fi. Aceasta este înţelegerea valorilor europene. Două standarde, două cercuri de ţări, unul interior, acestea sunt ţări albe, iar celelalte din cercul exterior, o zonă gri din care să vină forţa de muncă ieftină. Aşa privesc politicienii din ţări precum Ţările de Jos şi Austria”, a afirmat europarlamentarul.

- Un lider de partid propune ca Bulgaria să boicoteze Olanda

Liderul celei mai mici forţe politice reprezentate parlamentar „Ascensiunea bulgară” - Stefan Yanev - a anunţat pe profilul său de Facebook că grupul parlamentar al partidului va înainta o propunere de decizie în Adunarea Naţională, obligând premierul Bulgariei să voteze împotriva tututror iniţiativelor Olandei ca măsură de reciprocitate faţă de politica autorităţilor de la Haga faţă de Bulgaria în ceea ce priveşte  blocarea apartenenţei la spaţiul Schengen.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.