Administraţia Biden adaugă gruparea paramilitară rusă Wagner, pe lista entităţilor care suscită o preocupare deosebită în temeiul legislaţiei privind libertatea religioasăm „pe baza acţiunilor sale în Republica Centrafricană”, a declarat secretarul de stat al SUA Antony Blinken, conform CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În plus, Cuba şi Nicaragua au fost adăugate pe lista din 2022 a ţărilor care generează o preocupare deosebită, ceea ce înseamnă că „s-au angajat în sau au tolerat încălcări grave ale libertăţii religioase”. China, Rusia, Iran, Myanmar, Eritreea, Coreea de Nord şi Pakistan rămân pe listă.

Blinken a mai spus că „a plasat Algeria, Republica Centrafricană, Comore şi Vietnam pe Lista specială de supraveghere pentru implicarea sau tolerarea unor încălcări grave ale libertăţii religioase”.

„În întreaga lume, guvernele şi actorii nestatali hărţuiesc, ameninţă, închid şi chiar ucid persoane din cauza convingerilor lor. În unele cazuri, ele înăbuşă libertatea de religie sau credinţă a indivizilor pentru a exploata oportunităţile de câştig politic. Aceste acţiuni creează divizare, subminează securitatea economică şi ameninţă stabilitatea politică şi pacea. Statele Unite nu vor asista pasive la aceste abuzuri”, a spus Blinken.

Statele aflate pe această listă ar putea fi sancţionate, deoarece guvernul SUA este obligat prin lege să impună una sau mai multe „acţiuni prezidenţiale” împotriva acelor ţări. cu excepţia cazului în care se acordă o derogare sau se face o excepţie pentru că sunt deja sancţionate.

Gruparea Wagner se alătură astfel unei liste pe care se mai află:  al-Shabab, Boko Haram, Hayat Tahrir al-Sham, Huti, ISIS-Greater Sahara, ISIS-West Africa, Jama’at Nusrat al-Islam wal-Muslimin şi talibanii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.