Un jurnalist din Noua Zeelandă, bărbat, a stârnit o mică furtună şi s-a ales cu acuzaţii de "sexism", după ce, într-o conferinţă de presă, a sugerat că vizita premierului Finlandei, Sanna Marin, în ţara sa ar avea nu atât motivaţii politice sau economice, cât personale, pentru că şi şefa guvernului de la Wellington, Jacinda Ardern, este tânără şi ambele femei politician s-au făcut remarcate prin discrepanţa dintre vârsta lor şi responsabilităţile funcţiei pe care o deţin, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jurnalistul de la reţeaua de radio neozeelandeză Newstalk ZB a întrebat, într-o conferinţă de presă la Auckland, despre motivul discuţiilor dintre cele două femei premier, spunând: "Mulţi oameni se vor întreba dacă vă întâlniţi doar pentru că aveţi vârste similare şi aveţi multe lucruri în comun".

Jacinda Ardern, premierul Noii Zeelande, are 42 de ani, iar Sanna Marin, premierul Finlandei, are 37 de ani.

Jacinda Ardern şi Sanna Marin au respins ideea că ar fi aranjat această vizită doar pentru că ar avea vârste apropiate, iar premierul Noii Zeelande a trecut la contraatac şi s-a întrebat dacă liderii bărbaţi s-ar confrunta cu aceeaşi întrebare.

Jacinda Ardern l-a întrerupt pe jurnalist şi a spus "dacă i-a întrebat oare cineva vreodată pe Barack Obama şi John Key (fostul premier al Noii Zeelande - n.r.) dacă s-au întâlnit pentru că au vârste similare".

Fostul preşedinte american Barack Obama şi fostul premier neozeelandez John Key s-au născut la câteva zile distanţă unul de celălalt, în 1961.

"Noi, bineînţeles, avem o proporţie mai mare de bărbaţi în politică, este o realitate. Dar dacă două femei se întâlnesc nu înseamnă că este din cauza genului lor", a punctat Jacinda Ardern.

Ea a subliniat apoi relaţiile comerciale dintre cele două ţări. "Întâlnirea noastră de astăzi este o şansă de a valorifica cu adevărat oportunităţile economice dintre ţările noastre. Este de datoria noastră să le promovăm, indiferent de ce gen suntem noi", a spus ea.

Sanna Marin a fost de acord şi a subliniat, la rândul său: "Ne-am întâlnit pentru că suntem prim-miniştri".

Sanna Marin se află în Noua Zeelandă în vizită oficială, în primul ei turneu oficial în afara continentului european, şi este primul premier finlandez care vizitează această ţară.

Cele două femei premier au declarat că în cursul întâlnirii pe care au avut-o au discutat despre o serie de chestiuni importante, inclusiv despre recesiunea economică globală şi costul vieţii.

Jacinda Ardern a declarat că împărtăşeşte cu omoloaga din Finlanda ideea unui "angajament puternic" pentru a sprijini Ucraina în urma invaziei ruseşti şi că ordinea mondială bazată pe regulile dreptului internaţional, care ghidează ţările lor, este acum sub presiune din cauza acestui conflict.

De asemenea, cele două şefe de guvern au discutat despre protestele recente din Iran.

"Mă îngrijorează, de asemenea, situaţia din Iran în acest moment - femeile curajoase care protestează împotriva legilor şi situaţia siguranţei femeilor din Iran - trebuie să abordăm împreună acest tip de probleme", a declarat Sanna Marin.

Întrebarea jurnalistului neozeelandez a provocat, pe de altă parte, reacţii negative pe reţelele sociale.

Mulţi utilizatori de Twitter au catalogat-o drept „sexistă”, în timp ce un alt jurnalist neozeelandez a numit răspunsul Jacindei Ardern drept "punct lovit".

Noua controversă vine la patru luni după ce Sanna Marin a ţinut prima pagină a ziarelor din întreaga lume după ce au fost publicate online imagini cu ea petrecând. Opozanţii au acuzat-o de iresponsabilitate, în timp ce alţii au spus că acest scandal denotă „sexismul” societăţii. Întrebată la momentul respectiv despre acest scandal din Finlanda, premierul neozeelandez Jacinda Ardern a declarat că nu doreşte să comenteze problemele interne ale altei ţări, dar a sugerat că au fost prea dure criticile aduse Sannei Marin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.