Ghidaje speciale, expoziţii de fotografie, demonstraţie militară în uniferome de epocă sunt câteva dintre evenimentele organizate de Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Istorie, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Muzeul Satului de 1 Decembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Colecţiilor, Muzeul Zambaccian şi Muzeul Pallady sunt deschise de 1 decembrie între orele 10.00 şi 18.00. Muzeele vor fi închise vineri, 2 decembrie.

De Ziua Naţională a României, directorul general Călin Stegerean va susţine un ghidaj special, de la ora 16.00, în Galeria de Artă Europeană.

Prelegerea „Tabloul, dincolo de poveste” îşi propune să dezvăluie mijloacele plastice, de multe ori secrete de atelier, cu care artiştii operează atunci când procedează la compunerea unui tablou pentru ca „povestea” – subiectul să fie cât mai elocvent comunicată. Prelegerea va avea un caracter itinerant în Galeria de Artă Europeană unde lucrări de Domenico Veneziano, Tintoretto, Rubens, Rembrandt şi El Greco vor fi referinţe magistrale pentru exemplificarea aspectelor în discuţie. Programările se pot face la adresa comunicare@art.museum.ro

Muzeul Naţional de Istorie a României va fi deschis pentru public în zilele de 1 şi 2 decembrie. Programul de vizitare este cuprins în intervalul orar 09.00 - 17.00, cu ultima intrare la 16.15. 

Muzeul Naţional de Istorie a României expune cu prilejul Zilei Naţionale a României un bun cultural aparte - albumul Marii Uniri realizat de către fotograful Unirii, Samoilă Mârza, exemplarul dedicat lui Vasile Goldiş, artizan al Marii Unirii. Piesa de patrimoniu expusă de Ziua Naţională a României la MNIR are o istorie aparte, fiind realizată de Samoilă Mârza special pentru Vasile Goldiş, având pe copertă titlul de „Album", numele lui Vasile Goldiş şi anul 1918.

Alături de album este expusă o brasardă tricoloră, păstrată împreună cu acesta, o fâşie de pânză albă, având cusută pe ea steagul tricolor pe care este inscripţionat cu cerneală anul „1918", brasardă purtată la Adunarea Naţională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. Micro-expoziţia al cărei curator este dr. Cristina Păiuşan-Nuică, cercetător în cadrul MNIR, este disponibilă publicului vizitator până duminică, 4 decembrie 2022.

Muzeul „Antipa” este deschis de 1 şi 2 decembrie, între orele 10.00 - 18.00 (ultimul vizitator intră la ora 17.00); sâmbătă şi duminică (3 şi 4 decembrie), între orele 10.00 - 19.00 (ultimul vizitator intră la ora 18.00). 

În aceste zile, vizitatorii pot vedea expoziţia temporară de fotografie „Slovenia - file din natură”, un proiect organizat în parteneriat cu Ambasada Republicii Slovenia în România. „Slovenia - File din natură” prezintă o ţară cu poveşti verzi, înconjurată de verdeaţă oriunde te uiţi - spre vârfurile alpine, spre pădurile verzi, spre Marea Adriatică, spre misteriosul peisaj carstic, spre podgoriile sale sau spre Câmpia Panonică.

De asemenea, publicul va putea studia comportamentul unora dintre cele mai temute specii veninoase din lumea animală din expoziţia temporară „Creaturi ascunse”, aflată la parterul Muzeului.

Expoziţia pune la dispoziţia vizitatorilor informaţii despre obiceiurile şi principalele lor caracteristici, cum se adaptează ele la mediul înconjurător, rolul pe care-l joacă în ecosistem, precum şi modul în care specialiştii le studiază.

Muzeul Satului a organizat un târg de obiecte şi bucate tradiţionale româneşti, ateliere de sezon şi cu vernisajul unei expoziţii, sub genericul „Muzeul Satului în... sărbătoare. Târg de cadouri”, până pe 6 decembrie.

Vizitatorii vor putea admira şi cumpăra păpuşi, icoane, instrumente muzicale, vase din lut, colaci şi pâine cu maia, miere, cozonaci, murături, dulceţuri şi zacuscă, sucuri naturale şi siropuri de leac, cadouri pentru cei dragi de la meşterii veniţi din întreagă ţară. De asemenea, Asociaţia Tradiţia Militară va susţine, pe aleile muzeului, o demonstraţie militară în uniforme de epocă.

Muzeul Naţional Cotroceni şi Art Safari vor face un schimb de exponate în perioada 1 - 11 decembrie. Obiecte preţioase comandate de Regina Maria a României acum peste 100 de ani vor putea fi admirate în Palatul Dacia-România, alături de artă regală de la Victoria and Albert Museum din Londra. La Muzeul Naţional Cotroceni, Art Safari organizează o expoziţie temporară cu opere semnate de Irina Dragomir şi Felix Aftene.

Programul de vizitare la Art Safari este de joi până duminică (12.00 - 21.00) până pe 11 decembrie. În fiecare vineri şi sâmbătă - Night Tours, între orele 22.00 şi 1.00. Muzeul Cotroceni poate fi vizitat de marţi până duminică, între orele 9.00 - 17.00, doar pe bază de programare cu 24 de ore înainte. Biletele pot fi achiziţionate online sau la intrare. Tichetele online pot fi achiziţionate de pe site-ul Art Safari şi oferă acces şi la Cotroceni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.