Ciocniri au avut loc în noaptea de marţi spre miercuri între manifestanţi şi poliţişti, în oraşul Canton, în sudul Chinei, potrivit unor martori şi unor înregistrări video postate pe reţele de socializare, după mai multe zile de revolte, în China, împotriva restricţiilor sanitare anticovid, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Imagini surprind poliţişti îmbrăcaţi în combinezoane integrale albe şi echipaţi cu scuturi antiveroltă transprente înaintând strâns pe o stradă din districtul Haizhu, în timp ce spre ei se arunca cu obiecte de sticlă.

În înregistrări video se aud strigăte, iar bariere portocalii şi albastre erau trântite la pământ.

În ele apar persoane care aruncă cu obiecte în poliţişti, iar apoi, în altă înregistrare, zece persoane, cu mâinile legate, par să fie arestate de către forţele de ordine.

Un locuitor din Canton, care şi-a dat doar numele de familie, Chen, povesteşte că a văzut aproximativ 100 de agenţi de poliţie îndreptându-se către satul Houjiao, care face parte din districtul Haizhu, unde au arestat, marţi seara, cel puţin trei bărbaţi.

Importantul sistem al Securităţii chineze a reacţionat rapid pentru a pune capăt manifestaţiilor istorice care auavut loc în weekend, în mai multe oraşe din China.

Furia a izbucnit după aproape trei ani de restricţii anticovid, care în China constau în izolări repetate şi testări PCR cvasicotidiene ale populaţiei.

Elementul declanşator al acestei mobilizări - de o amploare fără precedent de la manifestaţiile în favoarea democraţiei din 1989 - a fost un incendiu într-un imobil din Urumqi, capitala regiunii Xinjiang (nord-vest), soldat cu zece morţăi.

Navigatori pe Internet au acuzat că restricţiile sanitare din acest oraş au împiedicat sosirea rapidă a salvatorilor, un argument respins de către autorităţi.

Districtul Haizhu din Canton, în care trăiesc 1,8 milioane de oameni, este epicentrul unui nou focar de cazuri de covid-19 şi se află în carantină de la sfârşitul lui octombrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.