Forţele ruse s-ar pregăti să părăsească Central Nucleară Zaporojie, pe care au ocupat-o în martie, a anunţat directorul companiei naţionale ucrainene a energiei nucleare, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O eventuală retragere ar constitui o schimbare majoră în regiunea Zaporojie, situată în sudul Ucrainei, ocupată parţial, unde linia frontului nu s-a mişcat de luni de zile.

Bombardamente repetate în zona centralei alimentează temeri cu privire la o catastrofă nucleară.

”În ultimele săptămâni, primim efectiv informaţii cu privire la semne care arată că poate ei se pregătesc să părăsească (Centrala Nucleară Zaporojie)”, a declarat duminică, la televiziunea naţională ucraineană, directorul Energoatom, Petro Kotin.

”Mai întâi, există un număr foarte mare de informaţii în presa rusă potrivit cărora ar merita să plece (din centrală) şi poate să predea controlul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA)”, a adăugat el.

”Avem impresia că îşi fac valizezele şi fură tot ce pot”, a acuzat el.

Rusia şi Ucraina - teatrul celui mai mare accident nuclear din lume, la Cernobîl, în 1986 - se acuză reciproc, de mai multe luni, de bombardarea centralei Nucleare Zaporojie - care nu mai produce energie.

Petro Kotin a subliniat însă că este prea devreme să se vorbească despre o plecare.

”Nu o vedem acum, dar ei se pregătesc (să plece)”, a declarat el.

”Tot personalul (ucrainean) are interdicţia de a trece prin posturile de control şi de a intra pe teritoriul (ucrainean) controlat (de către ruşi)”, a declarat el.

Directorul AIEA Rafael Grossi s-a întâlnit cu o delegaţie rusă la istanbul, la 23 noiembrie, cu care a discutat despre delimitarea unei ”zone de protecţie” în jurul Centralei Nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, în vederea evitării unei catastrofe nucleare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.