Judecătorii de instrucţie antiterorişti însărcinaţi cu ancheta cu privire la ”Barjols” - un grup apropiat extremi drepte identitare, suspectat de plănuirea unui atac vizându-l pe Emmanuel Macron în 2018 - au dispus organizarea unui proces corecţional în care să fie judecate 13 persoane, declară surse apropiate dosarului AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceşti 11 bărbaţi şi două femei urmează să fie judecaţi la Paris cu privire la infracţiunea de asociere de răufăcători în vederea pregătirii unor fapte teroriste.

Procesul urmează să aibă loc în perioada 17 ianuarie-2 februarie.

O procedură judiciară a fost deschisă imediat după arestarea, la 6 noiembrie 2018, a mai multor simpatizanţi ai extremei dreptei radicale.

Investigaţiile au condus apoi la inculparea a 14 persoane cu privire la o asociere teroristă criminală de răufăcători, care se judecă într-o curte cu juraţi.

Însă, după aproape patru ani de instrucţie, Parchetul Naţional Antiterorist (PNAT) a cerut o recalificare a faptelor, prin care 12 persoane să fie judecate cu privire la o asociere delictuală teroristă de răufăcători, o infracţiune care se judecă de un tribunal corecţional, şi a cerut abandonarea procedurilor cu privire la două persoane.

Până la urmă, judecătorii au hotărât să trimită în faţa unei curţi corecţionale 13 persoane şi au dispus abandonarea procedurilor cu privire la o persoană.

Într-o ordonanţă de la 8 noiembrie, de care AFP scrie că are cunoştinţă, magistraţii subliniază că ”s-a stabilit că planurile de acţiuni violente concepute de către membrii grupului Barjols (...) vizau exclusiv să tulbure grav ordinea publică prin intimidare sau teroare”.

Ei vizau acest lucru pe de o parte prin ”desfăşurarea unor acţiuni violente împotriva şefului statului şi membrilor Guvernului cu scopul de a răsturna prin forţă instituţiile, iar pe de altă parte vizând locuri simbolice precum moschei sau grupuri specifice, ca migranţii, cu scopul de a influenţa politica Guvernului”, potrivit ordonanţei.

Anchetatorii au hotărât să intervină după ce au aflat despre deplasarea unui administrator al grupului pe Facebook, Jean-Pierre Bouyer, un pensionar din Isère, în estul Franţei, unde Emmanuel Macron se afla într-un turneu cu ocazia marcării a 100 de ani de la sfârşitul Marelui Război.

Într-o conversaţie interceptată de către poliţişti, acest pensionar evoca ideea atacării şefului statului cu un cuţit din ceramică, care nu poate fi detectat la controale de securitate.

În vehiculul cu care acesta s-a dus la Moselle au fost descoperite un pumnal în teacă şi o Biblie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.