Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a declarat luni, la lansarea Analizei Salvaţi Copiii cu privire la situaţia mamelor şi gravidelor minore, că este convins că o se poate găsi o soluţie pentru ca educaţia pentru sănătate să devină o disciplină permanentă care să facă parte din curricula de învăţământ, adaptată fiecărei categorii de vârstă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

 

 

”În toată Uniunea Europeană există o problemă legată de natalitate, de sporul natural care este negativ în marea majoritate a statelor membre din UE şi mai ales în regiunea noastră, de sud-est”, a spus Rafila.

Ministrul Sănătăţii a arătat că ”problema principală este legată de accesul la educaţie şi în secundar (..) este vorba de accesul la educaţia pentru sănătate”, a afirmat Alexandru Rafila, precizând că nu se referă doar la educaţia sexuală şi nu ar trebui să rămânem cantonaţi doar în această zonă.

”Sunt convins că o să putem să găsim o soluţie pentru ca educaţia pentru sănătate să devină o disciplină permanentă care să facă parte din curricula de învăţământ, adaptată fiecărei categorii de vârstă. Dar nu putem să facem educaţie pentru sănătate dacă aceşti copii, pentru că discutăm despre copii, nu merg la şcoală”, a mai spus ministrul.

Rafila a precizat că ”este clar că problema este legată de un background cultural, ei aparţin de multe ori unor minorităţi, unor grupuri vulnerabile care, în mod tradiţional, se căsătoresc la vârste extrem de tinere, când sunt minori şi ca urmare au copii”.

Ministrul Sănătăţii a mai afirmat că partea de educaţie poate să genereze un proces care să schimbe lucrurile.

”În ceea ce priveşte celelalte servicii, acces la serviciile medicale şi cele sociale, aici putem să intervenim dacă suntem în partaneriat cu autoritarea locală”, a afirmat ministrul, adăugând că ”sunt foarte multe localităţi în care proporţia acestor mame tinere este mare, mult mai mare decât în altele şi focalizarea pe aceste localităţi (..) ar putea să fie una dintre soluţii”, a declarat ministrul Rafila.

Alexandru Rafila a declarat că, în urmă cu un an când a venit la minister a văzut că nu există niciun fel de structură care să se ocupe de sănătatea mamei şi a copilului şi a înfiinţat o astfel de structură, după mult timp.

”Avem în derulare proiectele din PNRR şi aici sunt două axe”, a arătat Rafila, precizând că se referă la dezvoltarea centrelor comunitare integrate, 200 la nivel naţional care sunt plasate în zone vulnerabile. ”Lucrăm la acest concept care să ofere nu numai servicii medicale dar şi servicii sociale”, a spus el.

Rafila a mai spus că a doua axă se referă la serviciile de planing familial şi consiliere, peste 100 de astfel de servicii urmând să se dezvolte la nivel naţional.

”Informaţia legată de contracepţie cred că este extrem de importantă. (..) Cred că putem să lucrăm în perioada următoare cu Salvaţi Copiii şi alte organizaţii care sunt implicate, dar trebuie să ne extindem şi să încercăm să integrăm politicile în acest domeniu”, a afirmat Rafila, arătând că pe de o parte discutăm de creşterea natalităţii şi pe de altă parte există această populaţie de fete minore care nu sunt informate şi la care sarcina apare în urma unui accident.

”Aici cifrele nu se schimbă şi în mod evident că odată cu scăderea natalităţii la nivel naţional, proporţia aceasta, care rămâne neschimbată, reprezintă de fapt mai mult”, a spus el, precizând că este o chestiune ce ţine de mentalizate, de educaţie şi accesul la serviicii de consiliere.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.