Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului Volker Türk i-a cerut, sâmbătă, noului proprietar al Twitter, Elon Musk, să se asigure că aceste drepturi sunt respectate pe reţeaua de socializare, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Vă cer să vă asiguraţi că drepturile omului sunt în centrul menagementului Twitter sub conducerea dumneavoastră", a scris Türk într-o scrisoare deschisă, în care şi-a exprimat "aprecierea faţă de piaţa noastră publică digitală şi rolul Twitter în aceasta”.

"Respectul pentru drepturile noastre comune ale omului ar trebui să acţioneze ca garanţii pentru folosirea şi evoluţia platformei" şi "precum toate companiile, Twitter trebuie să  înţeleagă daunele asociate cu platforma sa şi să ia măsuri pentru a le rezolva", a adăugat el. 

În acest sens, informaţiile potrivit cărora Elon Musk a concediat întreaga echipă de la Twitter care s-a dedicat drepturilor omului "nu sunt, din punctul meu de vedere, un debut încurajator", a afirmat Türk.

Elon Musk, cel mai bogat om din lume, a preluat controlul Twitter la 28 octombrie, după ce a cumpărat reţeaua de socializare cu 44 de miliarde de euro. El a dizolvat consiliul de administraţie, a concediat managerii, înainte de a destitui jumătate dintre cei 7.500 de salariaţi. 

Înaltul Comisariat pentru Drepturile Omului, care a publicat scrisoarea deschisă pe Twitter, care are 25.000 de abonaţi, a enunţat principiile fundamentale, între care libertatea de exprimare, protejarea vieţii private şi garanţia transparenţei. 

Dar această libertate de exprimare nu este "un permis", a avertizat el, subliniind că răspândirea virală de informaţii false, în special în timpul pandemiei de Covid-19, provoacă daune în lumea reală.

"Twitter are responsabilitatea de a evita amplificarea conţinuturilor care aduc atingere drepturilor persoanelor", a subliniat Türk. "Nu există loc pentru ura care incită la discriminare, ostilitate sau violenţă pe Twitter", a rezumat el, amintind că "discursul instigator la ură s-a răspândit ca un incendiu pe reţelele de socializare... cu efecte teribile şi punând vieţi în pericol". 

Prin urmare, Twitter ar trebui să continue să interzică discursul instigator la ură şi să lucreze pentru a elimina rapid orice astfel de conţinut, a cerut el.

Viktor Türk, un austriac care şi-a preluat funcţia de Înalt Comisar pe 17 octombrie, a subliniat, de asemenea, că libertatea de exprimare depinde de protejarea efectivă a vieţii private.

"Este esenţial ca Twitter să se abţină de la urmărirea intruzivă a utilizatorilor şi să colecteze date cu caracter personal şi să reziste, în cea mai mare măsură posibilă în conformitate cu legislaţia în vigoare, solicitărilor guvernamentale nejustificate privind datele utilizatorilor”, a spus el.

El a mai subliniat că cercetarea este esenţială pentru a înţelege impactul reţelelor sociale şi, prin urmare, l-a îndemnat pe Musk să menţină accesul la datele Twitter în acest sens.

În cele din urmă, el a cerut ca Twitter să aibă capabilităţi de moderare a conţinuturilor în toate limbile şi în toate contextele, nu doar în Statele Unite sau pentru conţinutul în limba engleză.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.