Weekendul 15-16 octombrie a marcat închiderea celui mai amplu eveniment outdoor al anului din Capitală, „Străzi deschise - Bucureşti, Promenadă urbană”. Aproximativ 650.000 de bucureşteni au vizitat, pe parcursul celor peste cinci luni de eveniment, traseele pietonale de weekend şi au participat la 800 de evenimente artistice pregătite de 50 de instituţii, operatori culturali şi artişti ai Bucureştiului, anunţă organizatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Desfăşurat în perioada 30 aprilie - 16 octombrie 2022, pe parcursul a 23 de weekenduri, evenimentul organizat de Primăria Capitalei a deschis, în premieră pentru pietoni, şase străzi din cinci sectoare ale oraşului şi a transformat în total 12 zone intens circulate din Bucureşti în insule de relaxare temporare pentru locuitori.

Prin pietonalizarea temporară a unor artere ale oraşului, „Străzi deschise” urmăreşte să încurajeze activităţile recreaţionale în spaţiul public, promovează mersul pe jos, oferă o nouă perspectivă de raportare la oraş şi contribuie la dezvoltarea afacerilor locale situate pe traseele pietonale ale evenimentului.

Conceput ca un manifest pentru viitorul oraşului şi un pas important pentru o viaţă urbană de calitate, „Străzi deschise - Bucureşti, Promenadă urbană” este un eveniment organizat de Primăria Capitalei, prin Direcţia de Cultură, Învăţământ, Turism, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti şi PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaţionale şi Sportive al Municipiului Bucureşti – în calitate de operatori zonali.

Zone pietonale Străzi deschise 2022

Începând cu ediţia 2022, „Străzi deschise” s-a extins în premieră şi în afara centrului oraşului, pe mai multe străzi din sectoarele Capitalei. În timpul sezonului estival în Bucureşti, proiectul „Străzi deschise” a instaurat  astfel 12 zone pietonale, 35 de străzi şi 25 de kilometri care au devenit pietonali pe parcursul mai multor weekenduri în perioada aprilie-octombrie. Pentru a ajunge la cât mai mulţi locuitori, fiecare traseu pietonal a beneficiat de minimum două weekenduri de eveniment.

Calea Victoriei a fost locaţia principală a ediţiei şi a fost vizitată în medie de 15.000 de participanţi în fiecare weekend pietonal din 2022. Celelalte locaţii centrale ale ediţiei au fost şoseaua Kiseleff, Bulevardul Unirii, Piaţa Universităţii şi Piaţa George Enescu.

„Străzi deschise” a ajuns pentru prima dată în cartierele Bucureştiului în 2022, în următoarele zone:
• Sectorul 1 - Bulevardul Bucureştii Noi, strada Alexandru Constantinescu, strada General Ştefan Burileanu
• Sectorul 2 - Strada Jean Louis Calderon
• Sectorul 4 - Rondul Fântânii Zodiac
• Sectorul 5 - Strada Bârcă
• Sectorul 6 - Drumul Taberei

Program artistic 

Pe parcursul celor peste cinci luni, traseele pietonale de weekend au găzduit evenimente din diverse zone de divertisment: evenimente sportive şi educative, evenimente de activare a comunităţilor din oraş şi evenimente artistice pregătite de mai multe instituţii culturale ale oraşului, dar şi de operatori culturali privaţi, antreprenori HoReCa şi artişti independenţi din Bucureşti.

Programul artistic al „Străzilor deschise” a urmărit să ofere locuitorilor oraşului oportunităţi de interacţiune, de întâlnire în spaţiul public şi de reconectare a locuitorilor la activităţile culturale şi de redescoperire a beneficiilor pe care muzica, artele vizuale, dansul, literatura le au asupra bunăstării locuitorilor oraşului şi implicit asupra calităţii vieţii acestora, într-un oraş care se confruntă cu probleme legate de trafic şi poluare.

Evenimentele pentru comunitate au activat spaţiul public şi au stimulat interacţiunea dintre participanţi, prin proiecte colaborative şi instalaţii participative. Evenimentele de artă vizuală au cuprins expoziţii de fotografie, fotografii portret în timp real cu locuitorii oraşului, expoziţii cu lucrări ale studenţilor universităţilor cu profil artistic, instalaţii artistice, expoziţii ale galeriilor şi muzeelor de pe traseu. Concertele stradale de jazz, muzică clasică, muzică populară, spectacole de teatru şi dans contemporan au fost adaptate spaţiului public, încurajând deschiderea străzilor pentru promenadă. Evenimentele „Străzi deschise” au inclus momente de circ, ateliere pentru copii, tururi ghidate, seri de dialoguri şi lectură, dar şi activarea stradală a singurului poem colectiv despre Bucureşti „Epopeea participativă 2021”, care a fost transcris, cu ajutorul stencils-urilor, pe Calea Victoriei.

Programul artistic la „Străzi deschise” a fost completat, de asemenea, de proiecte ale artiştilor independenţi selectate în urma apelului deschis lansat de organizatorii proiectului în luna mai. Începând cu luna iulie, „Străzi deschise” a inclus în programul weekend-urilor pietonale evenimente precum spectacolul de dans lindy hop „Jazz Roots Romania”, performance-ul muzical „Kablat la trecători„, plimbarea cu stil „The Dandy Run”, concertele „Orchestra Maestrului Hiran”, „Zaharenco Band” şi spectacolele de dans contemporan „The Last Raid of Humankind” şi „riTM - Bucharest Session”.

În cadrul „Străzilor deschise” au fost prezentate o serie de proiecte ale comunităţii creative a oraşului implementate de ARCUB în cadrul Burselor de idei „Bucureşti RE:imaginat”, dar şi evenimente conexe, precum Expoziţia World Press Photo #65, Dâmboviţa Delivery, Festivalul Strada de C’Arte #11, SAGA Festival şi Fântânile Urbane din Piaţa Unirii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.