Comandantul Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, Hossein Salami, acuză Occidentul de urzirea unor ”revolte” în mai multe şcoli şi denunţă o ”invazie culturală, politică şi securitară” în Iranul zguduit de o contestare după moartea, în urmă cu o lună, a lui Mahsa Amini, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Manifestaţii continuă să aibă loc în Iran, după moartea, la 16 deprembrie, a lui Mahsa Amini, o kurdă iraniană în vârstă de 22 de ani, la trei zile după ce a fost arestată de către Poliţia Moravurilor, la Teheran, potrivit acesteia din urmă din cauza încălcării codului vestimentar strict al Republicii islamice impus femeilor, care prevede purtarea vălului.

Contestarea a cuprins în ultimele zile mai multe şcoli în întreaga ţară, iar potrivit unor înregistrări video postate online, elevi au strigat sloganuri ostile puterii, iar eleve şi-au dat jos vălul în semn de protest.

”Revoltele sunt produsul unor grupuri de reflecţie din Statele Unite şi din Anglia, iar ele s-au extins în sălile noastre de clasă”, a acuzat comandantul Gardienilor Revoluţiei, generalul Hossein Salami, potrivit site-ului oficial al Gardienilor Revoluţiei, Sepah News.

”În prezent, inamicul a deschis un nou câmp de invazie culturală, politică şi securitară (...). Acesta este cel mai complex câmp de război, pe care inamicul are o prezenţă serioasă”, a acuzat el.

UNICEF s-a declarat luni ”foarte îngrijorat” de informaţii potrivit cărora ”copii şi adolescenţi (au fost) ucişi, răniţi şi arestaţi” în Iran.

Ministrul iranian al Educaţiei, Youssef Nouri, a dezminţit duminică arestarea vreunor elevi la manifestaţii.

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi l-a acuzat duminică pe omologul său american Joe Biden de ”incitare la haos”, după ce acesta şi-a exprimat susţinerea faţă de protestele din iran.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei - care are ultimul cuvânt de spus în politicile mari de stat - a acuzat în mai multe rânduri Statele Unite, Israelul şi ”agenţi” ai acestora de urzirea acestei contestări care-l vizează.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.