O revenire a Statelor Unite în Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian nu este ”un scenariu probabil pe termen scurt”, anunţă Consiliul Securităţii Naţionale (NSC) al Casei Albe, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele american Joe Biden ”crede în continuare că diplomaţia este cea mai bună cale” de a împiedica Iranul să se doteze cu arma nucleară, a anunţat într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al NSC John Kirby.

”Însă nu suntem aproape de asigurarea unei repuneri în funcţiune a JCPoA (acronimul american al Acordului). Iranienii au revenit (la negocieri) cu cereri care nu sunt rezonabile şi care, pentru mulţi, nu au nimic a face cu acordul însuşi”, a respins el.

”Noi ne concentrăm în prezent asupra felului în care să facem să dea socoteală regimul pentru ceea ce le face acestor manifestanţi nevinovaţi”, a declarat John Kirby despre reprimarea manifestaţiilor declanşate de moartea lui Mahsa Amini.

Moartea la 16 septembrie a acestei tinere kurde, la vârsta de 22 de ani, a declanşat cel mai mare val de manifestaţii şi de violenţe înregistrate în Iran în ultimii trei ani.

Teheranul aprecia, la 3 octombrie, că este ”încă posibilă” relansarea Acordului de la Viena din 2015, pe care l-a semnat cu marile puteri în vederea unei limitări a programului nuclear iranian, în schimbul unei ridicări a sancţiunilor internţaionale care i-au fost impuse din cauza acestuia.

Acordul este muribund după ce Donald Trump a retras Statele Unite din tratat în 2018 şi a reimpus şi multiplicat sancţiuni vizând republica islamică, iar Iranul s-a dezangajat în mod treptat, ca represalii, din acord.

Negocieri în vederea unei relansări a acordului au fost reluate în urmă cu un al Viena, iar Joe Biden s-a angajat, după ce a fost ales preşedine, să relanseze acordul.

Însă aceste negocieri se află în prezent într-un punct mort.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.