Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îndeamnă joi, într-o alocuţiune prin videoconferinţă, în cadrul unei sesiuni a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), la judecarea ”fiecărui agresor şi călău” rus din Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Trebuie ca Rusia să fie recunoscută ca stat agresor, iar fiecare asasin şi călău trebuie adus în faţa justiţiei pentru crimele comise în acest război” rus în Ucraina, îndeamnă şeful statului ucrainean.

”Trebuie să se creeze mecanismele juridice indispensabile pentru a se face acest lucru (...). Voi aveţi un rol special în crearea unui Tribunal Special în vederea aducerii în faţa justiţiei a Rusiei şi aplicării principiului dreptului internţaional”, a tunat Zelenski.

Preşedintele ucrainean a cerut acelaşi lucru Adunării Generale a ONU, în septembrie, şi anume să înfiinţeze o jurisdicţie care să judece ”crima de agresiune” a Rusiei împotriva Ucrainei.

”Sunt necesare garanţii pentru asigurarea unei păci pe termen lung. Am văzut cum Rusia respinge orice dialog, cum vrea să vorbească limba terorii. Acest fapt trebuie să fie recunoscut la toate nivelurile, juridic şi politic”, a îndemnat el.

Zelenski nu a ratat ocazia să reproşeze în trecere Consiliului Europei (CoE) faptul că a menţinut Rusia sub patronajul său după ce Moscova a anexat Peninsula ucraineană Crimeea, în 2014.

”Pretextul” dialogului cu Rusia ”nu trebuie să ascundă anumite faţete ale acestui război” şi să servească drept un ”camuflaj” al ”adevărului”, a avertizat Volodimir Zelenski la APCE.

”Consiliul Europei va fi liderul în a cere socoteală şi în a despăgubi pierderi mari suferite în acest război. Vă cer să susţineţi, ca europeni, acest proiect”, a îndemnat Zelenski.

El a cerut APCE ”să facă agresorul să plătească preţul corect al agresiunii sale” şi ”să pregătească calea pentru ca cei care se fac vinovaţi de acest război de agesiune să răspundă pentru faptele lor”.

”Izolarea Rusiei pe plan diplomatic este importantă. Aceasta este presiunea care trebuie exercitată asupra lor. Trebuie să i se arate poporului rus că acest război îl va costa scump”, a subliniat preşedintele ucrainean.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.