Numărul de cetăţeni ruşi care au intrat în Finlanda a scăzut de la intrarea în vigoare a noilor restricţii finlandeze, au anunţat sâmbătă vameşii, confruntaţi în aceste zile cu un aflux după ordinul de mobilizare militară în Rusia, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După intrarea în vigoare, joi la miezul nopţii a închiderii frontierelor ţării pentru cetăţenii ruşi cu vize europene de turist, doar 1.688 intrări au fost înregistrate vineri, adică aproximativ de trei ori mai puţine decât în ziua precedentă, potrivit statisticilor oficiale. 

"Numărul de intrări a scăzut semnificativ de la intrarea în vigoare a restricţiilor", a constatat autoritatea vămilor pe Twitter. 

Joi, acest număr depăşea încă 5.200. Acesta a variat între 7.000 şi 8.000 pe zi în zilele care au urmat ordinului de mobilizare "parţială" al preşedintelui rus Vladimir Putin pentru războiul în Ucraina de miercurea trecută.

Mulţi ruşi de vârstă militară au fugit în străinătate de la acest anunţ, prin ţări vecine, inclusiv Finlanda.

Confruntată în timpul verii cu multe intrări ale turiştilor ruşi care stârniseră controverse în ţara nordică, Finlanda a impus deja restricţii în august, împărţind la zece numărul de vize turistice acordate.

Ordinul de mobilizare parţială a precipitat decizia la Helsinki de a închide parţial graniţa, alăturându-se astfel măsurilor luate de celelalte ţări UE limitrofe cu Rusia (Polonia, Estonia, Letonia şi Lituania).

Cu toate acestea, intrările în ţară sunt încă posibile din motive imperative (familie, muncă etc.) sau umanitare, precum şi cereri de azil.

Ruşii întâlniţi de AFP la graniţă şi-au exprimat totuşi neînţelegerea faţă de decizia finlandeză. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.