Curtea Constituţională a motivat, miercuri, cu privire la admiterea celor două sesizări ale USR de neconstituţionalitate asupra celor două proiectele de lege privind majorările salariale din sistemul public, că există deosebiri majore de conţinut juridic şi a unei configuraţii semnificativ diferite între formele legii adoptate de cele două Camere ale Legislativului, ceea ce încalcă principiile bicameralismului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, Curtea „a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Uniunii Salvaţi România şi a constatat că sunt neconstituţionale dispoziţiile art.I pct.2-4 şi 6-9 din Legea pentru completarea Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi pentru completarea Legii nr.7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar”, arată comunicatului de resă al CCR.

De asemenea, judecătorii Curţii au admis  şi „obiecţia de neconstituţionalitate formulată de deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Uniunii Salvaţi România şi a constatat că sunt neconstituţionale dispoziţiile art.I pct.2 şi 3 şi art.II din Legea pentru modificarea şi completarea Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi pentru stabilirea unor măsuri fiscal-bugetare”.

Prin urmare, cu privire la ultimele două dosare, Curtea Constituţională a constatat „existenţa unor deosebiri majore de conţinut juridic şi a unei configuraţii semnificativ diferite între formele legii adoptate de cele două Camere ale Parlamentului, ceea ce contravine principiului bicameralismului”, conform sursei citate.

Pe 8 iunie, USR a contestat la CCR majorările salariale acordate demnitarilor, invocând lipsa fişei financiare, încălcarea principiului bicameralismului şi încălcarea procedurilor parlamentare de adoptare a legilor.

Cu toate acestea, Senatul a votat, în plenul de miercuri, cu 91 de voturi „pentru”, 22 „împotrivă” şi patru abţineri, un proiect de aprobare a unei ordonanţe în care a fost introdus un amendament care prevede majorări salariale ale demnitarilor.

Senatul este primul for sesizat pe proiectul de lege, decizională fiind Camera Deputaţilor.

PSD va propune coaliţiei de guvernare ca prevederile proiectului de lege adoptat de Senat referitoare la actualizarea salariilor demnitarilor să nu se aplice parlamentarilor şi altor categorii de bugetari, ci doar aleşilor locali.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.