Emperor, unul dintre pionierii symphonic black metal-ului şi nume simbol al scenei internaţionale, va susţine primul show din România la ARTmania Festival. Samael, pionier al genului industrial black metal, va fi alături de Pain Of Salvation pe afişul festivalului care va avea loc între 28 - 30 iulie 2023 la Sibiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Organizatorii celei de-a 16-a ediţii ARTmania anunţă trei zile de concerte, evenimente alternative şi colaborări inedite, noutăţi, surprize şi noi trupe urmând să fie anunţate în curând.

Emperor (NO), trupa care a pus symphonic black metal-ul norvegian pe harta muzicală internaţională şi a scris istorie în cei peste 30 de ani de carieră, şi-a început povestea în ‛91, odată cu lansarea legendarului demo „Wrath of the Tyrant”, rezultat al colaborării dintre Ihsahn (chitară/ voce), Samoth (tobe)  - care cântau deja împreună de ceva vreme - şi Mortiis (bas).

Acesta i-a adus în atenţia scenei underground şi a casei de discuri Candlelight records, fiind urmat la scurtă vreme de „In the Nightside Eclipse” (1994), albumul de debut care i-a propulsat în lumina reflectoarelor, aducându-le aprecierea criticii, a fanilor şi faima internaţională. Succesul a adus cu sine şi perioade dificile, marcate de schimbări în componenţa formaţiei, momente care s-au încheiat însă cu lansarea EP-ului „Reverence” (1996) şi a albumului „Anthems To The Welkin At Dusk” (1997). Cel din urmă a fost votat „albumului anului” în aproape toate topurile de pe întreg globul şi a fost desemnat drept cel mai bun disc al anului de revistele Terrorizer (UK) şi Metal Maniacs (USA).

După o serie de noi înregistrări de succes, precum „IX Equilibrium”, de turnee internaţionale şi show-uri la cele mai mari festivaluri din lume, în 2001 Emperor lansează „Prometheus - the Discipline of Fire & Demise”, un album metal care dovedea din nou talentul extraordinar al uneia dintre cele mai valoroase trupe de black metal a tuturor timpurilor. „Prometheus” avea să fie însă şi cântectul de lebădă al Emperor, formaţia anunţând la scurt timp un hiatus care urma să se întindă până în 2005. În acel an, trupa a luat pe nepregătite comunitatea metal cu un concert surpriză în Oslo (2005), show în care au anunţat revenirea lor pe scenă pentru un număr de evenimente atent selectate din Europa şi din SUA.

Iar în 2014 Emperor a sărbătorit 20 de ani de la lansarea „In The Nightside Eclipse” cu o serie de show-uri în Europa şi Asia şi ca headliner la unele dintre cele mai mari festivaluri de profil, precum Wacken Open Air (Germania), Hellfest (Franţa), Graspop Metal Meeting (Belgia), Tons Of Rock (Norvegia), Loudpark (Japonia), Heavy MTL (Canada) sau Summer Breeze Open Air (Germania).

Emperor sunt un fenomen care continuă să captiveze fanii din întreaga lume, trupa urmând să ofere un spectacol de zile mari în inima Transilvaniei, la cea de-a 16-a ediţie a festivalului ARTmania.

Samael (CH), proiect muzical născut în 1988, într-un buncăr atomic din alpii elveţieni, continuă de peste trei decenii să inspire pasionaţii de muzică, având la activ peste 1.000 de concerte susţinute în întreaga lume.

Început Xy şi Vorph ca un duet black metal, proiectul a reuşit să atragă atenţia Century Media, label aflat în plină dezvoltare la acel moment, cu care a şi lansat „Blood Ritual”, cel de-al doilea album marca SAMAEL. Au urmat „Ceremony Of Opposites” (1994), „Rebellion” (1995) şi „Passage” (1996), fiecare nou material fiind acompaniat de turnee şi de participarea la unele dintre cele mai cunoscute festivaluri ale momentului, precum Dynamo, WOA sau With Full Force.

Creativitatea a continuat să îi ghideze pe membrii trupei, aducând la lumină o serie de materiale precum „Eternal”, înregistrat în faimosul studio elveţian Mountain Studios (acum muzeu dedicat Queen), „Reign Of Light” (2004), „Solar Soul” (2007) şi altele care au culminat cu „Lux Mundi” (2011), album ce încununează cei peste 20 de ani de existenţă a formaţiei şi care reuneşte toate abordările, stilurile şi personalităţile care se îmbină pentru a forma ceea ce cunoaştem noi sub numele de Samael. 

Călătoria muzicală, marcată mereu de explorarea şi de integrarea unor noi elemente sau genuri, a ajutat la conturarea unei amprente specifice Samael. Începuturile black metal clasice au fost îmbogăţite de-a lungul timpului cu un mix de metal şi industrial, asezonate cu influenţe electronice şi simfonice, toate acestea fiind susţinute de ritmuri alerte, cadenţe marţiale şi de blast beat-uri. Un alt lucru care contribuie la conturarea sound-ului unic al SAMAEL este folosirea unui drum machine atât în studio, cât şi în spectacolele live.

Iar acest mix bogat şi mereu impresionant de stiluri, influenţe şi abordări va surprinde fanii veniţi la ARTmania Festival 2023 cu un show de o energie molipsitoare.

Pain of Salvation (SE) reconfirmă prezenţa în line-up şi revin pe scena din Piaţa Mare după şapte ani de absenţă, aducând cel mai recent album. „Panther” este un material ce explorează adâncimi şi semnificaţii încă neatinse şi care este dedicat tuturor celor neînţeleşi - de la introverţi la pasionaţi, de la cei timizi la cei care nu se lasă învinşi, de la visători la cei plini de furie şi până la fiecare dintre cei care nu găsesc încă un sens sau un loc în era în care trăim.

Suedezii care s-au păstrat în primele linii ale scenei progressive internaţionale de aproape trei decenii sunt binecunoscuţi pentru albumele conceptuale pe care le lansează, iar acest din urmă material nu face excepţie de la regulă. „Panther”, ce cuprinde 9 piese, vine la trei ani de la lansarea „In The Passing Light Of Day” şi a fost înregistrat, mixat şi produs de către Daniel Gildenlöw (liderul formaţiei) şi Daniel Bergstrand (In Flames, Meshuggah, Devin Townsend). Dacă pe materialele din trecut suedezii au abordat teme precum războiul şi efectele lui asupra familiei şi umanităţii, problemele de mediu, precum energia nucleară, natura divinităţii sau formarea individului, „Panther” pune în centrul demersului creativ individul, umanitatea, universul interior şi conflictele dureroase născute din lipsa sensului şi contradicţiile societăţii moderne.

Abonamente

Abonamentele pentru ARTmania Festival 2023 sunt în vânzare pe website-ul oficial ( www.artmaniafestival.ro ) şi iabilet.ro la preţul de 350 lei/ buc. + taxe, disponibile în limita stocului, dar nu mai târziu de data următorului anunţ, care va avea loc în decursul lunii octombrie 2022.

 

ARTmania Festival, primul festival românesc care a dezvoltat în România ideea de îmbinare dintre artă şi divertisment („entertainment”), este o platformă dedicată promovării tuturor formelor de expresie artistică inspirate din cultura rock.

De-a lungul ediţiilor sale, ARTmania s-a consacrat drept principal promotor regional al proiectelor muzicale contemporane. Însă, ARTmania Festival nu înseamnă doar concerte ale unor mari formaţii internaţionale şi locale. Muzica este componenta de bază de la care a pornit totul, însă, reprezintă doar o parte din experienţa pe care festivalul a dorit să o ofere iubitorilor de artă din România şi din străinătate.

Încă de la începuturi, ARTmania a fost gândită ca o platformă culturală menită să ofere publicului cât mai multe evenimente şi moduri de a experimenta forme variate de expresie artistică, precum: concerte, expoziţii, lansări de carte sau proiecţii de film. Acest spaţiu comun de întâlnire al artiştilor şi publicului la nivelul sunetului, culorilor, imaginilor sau literelor, găzduit de Piaţă şi de cetatea medievală, creează spaţiul de poveste şi magia care reprezintă, în esenţă, spiritului festivalului.

Fiind cel mai longeviv şi mare festival rock din România şi una dintre mărcile cu cea mai îndelungată tradiţie de pe scena culturală regională, ARTmania şi-a conturat propria identitate prin intermediul unui concept îndrăzneţ şi al unui ambient special: Piaţa Mare a uneia dintre cele mai frumoase cetăţi medievale din Estul Europei. 

ARTmania explorează mereu drumuri noi, capitalizând experienţa ediţiilor anterioare, când pe scena festivalului au urcat o serie de trupe importante, de la Steven Wilson, Serj Tankian şi Devin Townsend, la Dream Theater, Opeth, Die Toten Hosen, Nightwish, Within Temptation, Apocalyptica, HIM, Gathering, The Sisters of Mercy, Lacuna Coil, Helloween, Lacrimosa, Poets of the Fall sau Deine Lakaien, printre mulţi alţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.