Declaraţii ale fostului de ministru de Externe şi fost ministru al Educaţiei Andrei Marga potrivit cărora Ucraina este în frontiere ”nefireşti” şi trebuie să cedeze teritorii Ungariei, Poloniei, României şi Rusiei, au provocat reacţia Ambasadei Ucrainei la Bucureşti, care le consideră inacceptabile şi ”o abatere deosebit de flagrantă într-un moment în care Ucraina îşi apără eroic independenţa sa şi securitatea întregii Europe”. La declaraţiile fostului ministru au reacţionat şi foştii deţinători ai portofoliului Externelor Teodor Baconschi şi Adrian Cioroianu. În timp ce Baconschi l-a invitat să încerce să trăiască în secolul 21, Cioroianu consideră că ”era absolut firesc că România să aibă şi ea porţia ei de iliberali, de oameni care să rezoneze la ce spun Viktor Orban sau Vladimir Putin”. Declaraţiile lui Marga au fost preluate şi de presa ucraineană, care aminteşte de statutul acestuia de fost informator al securităţii şi menţionează în cheie ironică statutul acestui de diplomat şi politolog, Duminică, Marga a revenit cu un drept la replică, reluând afirmaţiile şi subliniind că acestea ”corespund adevărului istoric”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI MAE respinge ferm orice poziţionare a lui Andrei Marga care preia, încurajează şi propagă narativele maligne emise de Rusia

UPDATE - ”Repet oricând afirmaţiile rostite, căci ele exprimă adevărul cel mai simplu cu putinţă. Altfel, lucrurile se ţin mai departe într-o criză absurdă, la care sunt, totuşi, alternative. Afirmaţiile mele corespund adevărului istoric, dreptului internaţional şi intereselor generale – dincolo de propaganda de azi care, poimâine, va fi socotită doar o eroare. Cum era de aşteptat, după aceste afirmaţii, s-au convocat tot felul de inşi şi s-a făcut mobilizarea mediatică pentru a le contracara. Nu sunt mişcat. Niciunul nu a adus vreun argument factual împotriva a ceea ce am spus. Este doar adevăr în afirmaţiile mele şi mi-am făcut datoria profesională, civică şi morală să-l rostesc....”, subliniază Marga într-un drept la replică transmis duminică Digi24.

El precizează că a făcut afirmaţiile referitoare la Ucraina în conferinţa publică susţinută la Alba Iulia, răspunzând unei întrebări venite din rândul celor prezenţi, privind efectele conflictului din Ucraina asupra democraţiei. 

Marga îşi prezintă opiniile şi argumentele exprimate în conferinţă: conflictul din Ucraina nu se poate încheia decât printr-o înţelegere care să implice Rusia, SUA, Ucraina, Germania, Uniunea Europeană, China; ar trebui trase consecinţe şi din faptul că Ucraina este în graniţe nefireşti, pentru că după toate criteriile istorice şi demografice, ea are de cedat teritorii vecinilor, în graniţele cunoscute: României – Bucovina şi judeţele, Ungariei – Transcarpatia, Poloniei – Galicia, Rusiei – Dombasul; nu au suport iluziile, căci, în Ucraina actuală, până la democraţie este un drum; România nu are ce căuta în acest conflict, nu ar trebui să înfrunte vreo criză în plus, fie ea şi energetică, din cauza conflictului.

ŞTIREA INIŢIALĂ - ANDREI MARGA: Ucraina este în frontiere nefireşti. Ea trebuie să cedeze teritorii Ungariei, Poloniei, României şi Rusiei

Andrei Marga, fost ministru de Externe şi al Educaţiei şi fost rector al Universităţii ”Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, a declarat în timpul unei conferinţe desfăşurate vineri la Alba Iulia, că Ucraina se află în ”frontiere nefireşti” şi trebuie să cedeze teritorii Rusiei, Ungariei, Poloniei şi României.

”Suntem aici cu o situaţie absolut specială şi o supun cu toată răspunderea, Ucraina este în frontiere nefireşti. Ea trebuie să cedeze teritorii Ungariei – Transcarpatia, Poloniei – Galiţia, României – Bucovina şi Rusiei – Donbasul şi Crimeea. Sunt teritorii ale altor ţări. Ne cramponăm, asta este, va fi conflict. Şi închei cu aceasta, să fim foarte limpezi: cât timp nu se rezolvă printr-o discuţie şi cu America şi cu Rusia, Germania, Ucraina şi cu China şi nu se va ajunge la un acord, nu va fi linişte în Europa. Nefiind linişte, democraţia va suferi”, a spus Andrei Marga.

Andrei Marga a mai susţinut că ”România nu are ce căuta în acest război”, afirmând că ţara noastră ”are toate resursele să nu sufere cu criza energetică”, relatează Alba24.

AMBASADA UCRAINEI LA BUCUREŞTI: Asemenea declaraţii sunt inacceptabile în nicio circumstanţă. Acestea reprezintă o abatere deosebit de flagrantă într-un moment în care Ucraina îşi apără eroic independenţa sa şi securitatea întregii Europe

Regretăm că fostul ministru Andrei Marga al unui stat european şi democratic face declaraţii care pun sub semnul întrebării principiile de bază ale dreptului internaţional, în special inviolabilitatea frontierelor. Asigurarea respectului deplin pentru aceste principii este baza securităţii şi stabilităţii pe continent.
Asemenea declaraţii sunt inacceptabile în nicio circumstanţă. Acestea reprezintă o abatere deosebit de flagrantă într-un moment în care Ucraina îşi apără eroic independenţa sa şi securitatea întregii Europe.

FOSTUL MINISTRU DE EXTERNE TEODOR BACONSCHI: Domnule Marga, încercaţi să trăiţi în secolul 21!

- ”Încalc punctual o regulă pe care mi-am impus-o: să nu spun/scriu niciodată ceva critic despre (totuşi) puţinii compatrioţi care au avut privilegiul şi responsabilitatea de a conduce Diplomaţia românească după 1989. Mi s-a părut elementar ca, între foştii miniştri de Externe, să existe solidaritate şi preţuire reciprocă, mai presus de clivajele politice sau ideologice: în fond, ei au reprezentat în restul lumii o singură ţară şi o singură naţiune. Declaraţiile recente ale d-lui Andrei Marga despre posibila soartă a Ucrainei sunt însă lamentabile şi scandaloase. Chiar nu ne mai putem imagina Europa ca pe un tort teritorial pe care şi-l împart, cu preţul unor războaie sălbatice, diverşi dictatori descreieraţi. Domnule Marga, încercaţi să trăiţi în secolul 21 şi respectaţi, măcar prin tăcere, efortul generaţiilor post-belice şi post-comuniste de a construi un proiect european definit prin pace şi democraţie”, a scris Baconschi pe Facebook.

FOSTUL MINISTRU DE EXTERNE ADRIAN CIOROIANU: Era absolut firesc că România să aibă şi ea porţia ei de iliberali, de oameni care să rezoneze la ce spun Viktor Orban sau Vladimir Putin
 
"Era absolut firesc că România să aibă şi ea porţia ei de iliberali, de oameni care să rezoneze la ce spune Viktor Orban sau la ce spune Vladimir Putin. (...) A pleca de la fantasma că dacă dai unui vecin agresiv o bucată de teren îl vei mulţumi, istoria a demonstrat că ne înşelăm. Dacă unui stat agresiv îi faci o cedare, va deveni şi mai agresiv”, a declarat Cioroianu la Digi24, precizând că vorbeşte în calitate de profesor.
Fostul ministru de Externe s-a referit şi la ceea ce a numit ”fantasma neutralităţii”, argumentând că istoria arată că ori de câte ori am încercat să rămânem neutri în această zonă, ”pur şi simplu nu ne-a ieşit”, ”de pe vremea lui Carol I până pe vremea lui Nicolae Ceauşescu”. El a precizat că ceea ce se întâmplă în Ucraian este treaba noastră, pentru că e vorba de valorile pe care statul român le-a construit de 30 de ani.  
 
DECLARAŢIILE LUI MARGA, ÎN PRESA UCRAINEANĂ

- ”Andrei Marga, fost comunist şi informator al serviciilor speciale româneşti, crede că Ucraina se află în „graniţe nefireşti”, comentează publicaţia ucraineană Focus, citată de ziare.com.

- Şi publicaţia Obozrevatel, care notează ironic că Marga este ”diplomat” şi ”politolog”, spune că acesta ”crede că Ucraina ar fi încă departe de democraţie”.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.