Cancelarul german Olaf Scholz şi-a exprimat luni ”regretul” faţă de lipsa unui răspuns pozitiv al Teheranului la propuneri menite să relanseze Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Regret că iranul nu a dat încă un răspuns pozitiv propunerilor cordonatorilor europeni”, a declarat liderul german într-o conferinţă de presă comună, la Berlin, cu premierul israelian Yair Lapid.

”Nu există niciun motiv ca Iranul să nu accepte aceste propuneri. Însă este necesar să luăm notă că nu este cazul şi că acest lucru nu se va întâmpla în viitorul apropiat”, şi-a exprimat el regretul.

Yair Lapid, care militează ca puterile occientale să nu relanseze acordul, a catalogat aceste negocieri drept un ”eşec”.

Guvernele francez, german şi britanic au anunţat sâmbătă, într-un comunicat comun, că ”la începutul lui august, după un an şi jumătate de negocieri, coordonatorul JCPoA (acronomul în engleză al acordului) a prezentat un set de texte finale care să permită Iranului să-şi îndeplinească din nou obligaţiile din JCPoA, iar Statelor Unite să revină în acord”.

Însă Teheranul a cerut, la rândul său, din nou, o închidere a unei anchete a Agenţiei Internţaionale a Energiei Atomice (AIEA) cu privire la urme de uraniu îmbogăţit găsite în trei instalaţii nedeclarate.

Directorul AIEA Rafael Grossi respinge această cerere.

Această cerere a regimului iranian a făcut să reapară ”îndoieli grave” din partea Berlinului, Londrei şi Parisului cu privire la voinţa reală a Teheranului de a relansa acordul nuclear.

Acordul a fost încheiat în 2015, la Viena, între Iran şi cei membri permanenţi ai Consiliului de securitate al ONU (P5), şi anume Statele Unite, Franţa, Regatul Unit, China şi Rusia.

Donald Trump a decis în mai 2018 să scoată Statele Unite din acest pact încheiat în urmă cu trei ani.

IRANUL, PREGĂTIT SĂ COOPEREZE CU AIEA ÎN VEDEREA ÎNDEPĂRTĂRII ÎNDOIELILOR

Pe de altă parte, Iranul este în continuare pregătit să coopereze cu AIEA pentru a ”îndepărta” îndoielile ridicate de Agenţie cu privire la caracterul paşnic al programului nuclear al Teheranului, a anunţat luni un purtăror de cuvânt al Ministerului iranian de Externe.

”Republica islamică este pregătită să cooperze cu AIEA pentru a înlătura impresii false cu privire la activităţile nucleare paşnice”, a declarat într-o conferinţă de presă săptămânală un purtător de cuvânt al ministerului, Nasser Kanani.

Teheranul face această declaraţie în contextul în care luni a început o şedinţă a Consiliului Guvernatorilor AIEA.

Agenţia ONU anunţa miercuri că ”nu este în măsură să garanteze” că programul iranian este ”exclusiv paşnic”.

Este vorba despre o ”lipsă de progrese” în problema a trei instalaţii nedeclarate, în care s-au găsit în trecut urme de uraniu, potrivit unui raport confidenţial al AIEA, pe care AFP scrie că l-a consultat.

Iranul a denunţat joi acest raport drept ”fără fundament”.

Începând din aprilie 2021, Iranul s-a angajat în negocieri, mediate de Uniunea Europeană (UE), în vederea relansării Acordului de la Viena, cu Regatul Unit, China, Franţa şi Rusia, iar cu Statele Unite în mod indirect.

Teheranul şi-a reiterat cererea închiderii unei anchete AIEA cu privire la urme de uraniu îmbogăţit găsite în trei instalaţii nedeclarate, pe care directorul AIEA Rafael Grossi o refuză în lipsa unor răspunsuri ”credibile” ale Teheranului.

”Din câte ştim noi, niciun proiect de rezoluţie (privind Iranul) nu a fost prezentat la reuniunea” Consiliului Guvernatorilor AIEA, a mai declarat Nasser Kanani.

”Cu toate acestea, Republica islamică va răspunde în funcţie de abordarea agenţiei”, a subliniat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.