Carantinele impuse în China menite să stopeze răspândirea COVID au dus la o penurie de alimente şi articole esenţiale, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zeci de milioane de persoane din cel puţin 30 de regiuni au primit ordin să rămână acasă în condiţii de izolare parţială sau totală.

”Au trecut 15 zile, nu avem făină, orez, ouă. De câteva zile în urmă, am rămas fără lapte pentru copii”, a spus un locuitor din vestul provinciei Xinjiang.

Autorităţile se străduiesc să limiteze focarele locale înaintea congresului Partidului Comunist din octombrie.

Politica Chinei zero-Covid presupune carantine stricte - chiar dacă sunt raportate doar câteva cazuri. Luni, China a înregistrat 949 de noi cazuri pozitive de Covid în întreaga ţară.

În Xinjiang, carantina care ţine de câteva săptămâni în prefectura autonomă Ili, lângă graniţa cu Kazahstanul, i-a determinat pe locuitori să apeleze disperaţi la ajutor pe reţelele sociale.

Într-un videoclip postat pe internet se poate observa un bărbat uigur copleşit de emoţie, care spune că cei trei copii ai săi nu au mâncat de trei zile.

În oraşul Yining, capitala prefecturii Ili, a fost difuzat pe scară largă un document online distribuit cu peste 300 de solicitări urgente de alimente, medicamente şi tampoane sanitare.

”Am rămas fără bani să cumpăr provizii. Soţia mea este însărcinată şi avem doi copii. Rămânem fără benzină. Soţia mea are nevoie de un control medical”, a spus un alt locuitori.

Regiunea are o populaţie mixtă de chinezi Han, kazahi şi uiguri.

La începutul acestei luni, un raport mult aşteptat al ONU a acuzat China de ”încălcări grave ale drepturilor omului” împotriva uigurilor şi a altor minorităţi în principal musulmane din Xinjiang. Grupurile pentru drepturile omului spun că peste un milion de uiguri au fost reţinuţi împotriva voinţei lor. Beijingul susţine că reţeaua sa de tabere este un instrument de combatere a terorismului.

În sud-vestul provinciei Guizhou, autorităţile au închis fără avertisment o zonă din capitala provinciei Guiyang, blocând 500.000 de locuitori în casă fără nicio şansă de a se pregăti.

Lifturile au fost oprite în clădiri pentru a opri oamenii să plece, potrivit The Guardian.

”Nu putem cumpăra lucruri online, deoarece nu livrează, iar supermarketurile sunt închise. Guvernul ne tratează ca pe nişte animale sau vor doar să murim?" a întrebat un utilizator de pe platforma de Weibo.

Celor 21 de milioane de locuitori din Chengdu, capitala provinciei Sichuan, le-a fost interzis să intre sau să părăsească oraşul, locuitorii având nevoie de un test de Covid negativ pentru a putea cumpăra articole esenţiale.

Oficialii oraşului spun că intenţionează să ridice restricţiile în cinci zone ale oraşului începând de luni.

Multiplele carantine extinse vin înaintea Congresului Partidului Naţional de la mijlocul lunii octombrie - un eveniment care are loc o dată la cinci ani, unde cei mai importanţi politicieni chinezi se vor reuni pentru prima dată de la izbucnirea pandemiei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.