Expoziţia de fotografie ”Regina Maria în America: cea mai frumoasă faţă a diplomaţiei româneşti” va fi prezentată în perioada 15-21 septembrie, la Constanţa, iar intrarea va fi liberă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Centrul Cultural Judeţean Constanţa ”Teodor T. Burada”, în parteneriat cu Arhivele Naţionale ale României şi Asociaţia Diplomaţie şi Identitate Culturală Europeană, organizează, în 15 septembrie, de la ora 17.00, la sediul Centrului Multifuncţional Educativ pentru Tineret ”Jean Constantin”, vernisajul expoziţiei de fotografie ”Regina Maria în America: cea mai frumoasă faţă a diplomaţiei româneşti”. 
 
“Expoziţia îşi propune să aducă în centrul atenţiei publice activitatea diplomatică şi modul prin care Regina Maria a înţeles să promoveze interesul naţional şi imaginea României în celebra sa vizită externă efectuată în America, în anul 1926, care a reprezentat apogeul popularităţii sale în lume. Invitată de către omul de afaceri american Samuel Hill pentru a inaugura Muzeul de Artă Maryhill din Washington a cărei secţiune îi păstrează şi astăzi obiectele de patrimoniu, suverana României avea să fie descoperită de americani drept o femeie foarte inteligentă şi frumoasă, cu viziune politică, plină de magnetism şi modernă. Aşteptarea uriaşă a acestui moment a creat o emulaţie profundă la nivelul Americii, o veritabilă lecţie de marketing politic pentru diplomaţii şi oamenii politici de astăzi”, se arată într-un comunicat al organizatorilor.
 
Conform sursei citate, prin selecţia de fotografii de epocă, mărturii şi citate din jurnalul reginei, expoziţia foto-documentară surprinde momentele cele mai importante ale călătoriei Majestăţii Sale, aşa cum sunt ele reflectate în colecţiile Arhivelor Naţionale ale României: întrevederea oficială de la Casa Albă cu preşedintele SUA, Calvin Coolidge, întâlnirea cu primarul New York-ului, James J. Walker, care i-a oferit cadou reginei cheia oraşului, în semn de admiraţie şi recunoştinţă; vizitele efectuate în Chicago, Philadelphia, San Francisco, Montreal, Canada, Maryhill, Tacoma, West Point, Uzina Electrică Edison, Universitatea Columbia din New York, întâlnirea cu comunitatea românească din America şi triburile de indieni din Vestul Sălbatic.
 
“Deplasarea sa a avut un succes de proporţii, un adevărat turneu care a cucerit inima americanilor. Regina s-a bucurat de o desfăşurare de forţe şi de o mediatizare impresionantă din partea presei americane, reuşind să îşi facă ţara cunoscută atât în cercurile înalte, guvernamentale, industriale şi financiare, cât şi în rândul populaţiei americane. A fost primită cu urale şi covoare de flori de către mulţimile entuziaste de americani care au ieşit să o întâmpine pe străzile şi bulevardele oraşelor din SUA”, au mai transmis organizatorii evenimentului. 
 
Ei au menţionat că scopul proiectului este de a prezenta într-o formă ştiinţifică, accesibilă şi concisă, prin mijloace moderne de atragere a publicului, povestea Reginei Maria şi implicarea sa în plan diplomatic în susţinerea şi apărarea intereselor României.
 
În cadrul vernisajului vor susţine prezentări Ştefania-Laura Abibula-Stroe, director general interimar la Centrul Cultural Judeţean Constanţa ”Teodor T. Burada”, Cristina Caterinici, director executiv Direcţia de Turism şi Coordonarea Instituţiilor de Cultură Subordonate, Consiliul Judeţean Constanţa, Răzvan Raul Ivan, istoric, Radu Cornescu, arhitect. Coordonatorii proiectului sunt Mihai Floroiu şi Vlad Harabagiu. 
 
Intrarea este liberă. 
 
Expoziţia poate fi vizitată zilnic între orele 10.00 - 18.00, în perioada 15 – 21 septembrie.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.