Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, marţi, la începerea lucrărilor de înnisipare din Eforie Sud, că este vorba de o investiţie pe termen lung, iar turiştii vor putea folosi aceste zone de plajă zeci de ani. El a precizat că această lucrare ar trebui finalizată în 12 săptămâni, iar investiţia se ridică la peste 600 de milioane de lei. ”Vedeta” lucrărilor este draga autorefulantă “Utrecht”, care draghează nisipul la 10-12 kilometri de ţărm şi îl pompează apoi pe uscat. La finalul lucrărilor, litoratul din zona Eforie va fi mai mare cu 50 de hectare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE - Sucursala din România a companiei olandeze Van Oord Dredging and Marine Contractors BV anunţă începerea lucrărilor de înnisipare Lot 5 (Eforie Sud) în cadrul “Proiectului de protecţie şi reabilitare a litoralului românesc al Mării Negre în zona Eforie”. 
 

Conform unui comunicat, proiectul are la bază un contract de proiectare şi execuţie încheiat cu Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral Constanţa (A.B.A.D.L) şi o valoare totală de circa 395 de milioane de lei, sumă finanţată din fonduri europene. Lucrările de înnisipare vor dura 12 săptămâni, termenul de predare fiind ianuarie 2023.

După finalizarea lucrărilor din Eforie se vor crea 50 de hectare noi de plajă şi aproape 3 hectare de biodiversitate. Proiectul prevede două componente de protecţie a mediului - una de menţinere şi dezvoltare a habitatelor marine (protejarea speciilor de scoici “Donax trunculus” şi „Donacilla cornea”), iar a doua implică refacerea habitatelor de “zostera noltii” (iarbă de mare) cu importanţă în dezvoltarea mediului acvatic şi marin.  

“Scopul întregului proiect este dat chiar din numele său - prevenirea eroziunii costiere şi, cel mai important, asigurarea securităţii atât a locuitorilor şi turiştilor, cât şi a afacerilor din zona limitrofă mării. Deşi nu vorbim de un proiect de lărgire a plajelor, acestea se vor extinde ca urmare a lucrărilor de înnispirare, ceea ce evident va avea şi un impact economic important pentru întreaga zonă”, a declarat managerul sucursalei Constanţa a Van Oord Dredging and Marine, Marius Stamat.

Potrivit comunicatului, în cadrul lucrărilor de înnisipare din zona Eforie, vedeta este draga autorefulantă “Utrecht” care draghează nisipul la 10-12 km de ţărm şi îl pompează apoi pe uscat. O echipă de 50 de oameni lucrează în regim continuu alături de ”Utrecht” pentru ca la capătul celor trei luni litoratul din zona Eforie să fie mai mare cu 50 de hectare.

Până în acest moment, Van Oord a mai executat lucrări similare pentru patru loturi - trei în zona Constanţa şi unul în zona Eforie Nord (între 2013 şi 2015), în cadrul primei faze a proiectului. Campania de înnisipare (Lotul 5 - zona Eforie Sud şi cordon Eforie Nord – Eforie Sud) face parte din Faza a doua a proiectului “Reducerea eroziunii costiere (2014-2020)”, în cadrul căreia, în urma licitaţiilor susţinute, Van Oord a fost declarată câştigătoare şi va urma să execute lucrările pentru zona Jupiter-Neptun (Lotul 8), respectiv Balta Mangalia-Venus Aurora (Lotul 9).

Business de familie, cu peste 150 de ani de experienţă în domeniul lucrărilor hidrotehnice maritime şi peste 186 de proiecte în toată lumea, compania olandeză Van Oord este una dintre cele mai mari companii din lume specializate în dragare şi recuperare a terenurilor din mare. Printre cele mai cunoscute proiecte se numără IJsselmeer în Olanda, Insulele “Palm” sau “The World” din Dubai (Emiratele Arabe Unite). Cu angajaţi provenind din 73 de ţări, Van Oord este cunoscută pentru soluţii inovatoare şi sustenabile, având şi una dintre cele mai mari flote de dragare din lume.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Tanczos Barna a declarat, la Eforie Sud, că zona costieră va fi protejată prin realizarea acestor lucrări.

“Inaugurăm două loturi care sunt extrem de importante din punctul de vedere al protejării zonei costiere, lucrările sunt, de fapt, lucrări de protejare a zonei de coastă, pentru că eroziunea macină încet, încet şi distruge aceste zone de plajă care sunt folosite în scop turistic. Este o investiţie pe termen lung, zeci de ani turiştii vor putea folosi aceste zone de plajă, iar zona costieră va fi protejată prin aceste lucrări. Lucrările sunt de anvergură şi costurile sunt pe măsură. Din fonduri europene sunt finanţate toate aceste contracte. Cele două loturi care astăzi se inaugurează, să spun aşa, depăşesc ca valoare 600 de milioane de lei. Este o investiţie a statului român prin fonduri europene pe termen lung, foarte lung”, a afirmat ministrul Mediului. 
 
El a menţionat că aceste lucrări ar trebui încheiate în 12 săptămâni. 
 
“Mă bucur că viteza cu care se lucrează acum este una bună. În 12 săptămâni ar trebui să terminăm această lucrare. Este un termen scurt, dar se poate realiza obiectivul, pentru că se lucrează cu utilaje de mare capacitate, cele mai performante, de fapt, de pe piaţă şi mă bucur că această licitaţie într-adevăr s-a încheiat şi îi felicit pe colegii mei de la Apele Române pentru acest lucru. Mai sunt trei loturi care trebuie finalizate. Acolo există o reluare a procedurii de licitaţie, pentru că s-a anulat licitaţia pentru loturile respective. Avem timp suficient ca să terminăm şi acolo, în condiţiile în care viteza de lucru şi eficienţa vor fi la fel de mari aici”, a transmis ministrul Mediului. 
 
El a vorbit şi despre componenta de protejare a biodiversităţii în cadrul acestui proiect. 
 
“Din punctul de vedere al Ministerului Mediului, componenta de protejare a biodiversităţii este foarte importantă. Se vor muta speciile care trebuie protejate temporar şi vor fi readuse după finalizarea lucrărilor. Aceste specii autohtone caracteristice zonei trebuie protejate şi componenta este finanţată în cadrul proiectului tot din fonduri europene”, a afirmat Tanczos Barna. 
 
Managerul sucursalei din Constanţa al firmei Van Oord, Marius Stamat, a oferit câteva date tehnice despre investiţia de la Eforie Sud.  
 
”Proiectul are o lungime de 5,7 kilometri, însemnând de la portul Belona până aproximativ la limita cu UAT Tuzla. Din aceşti 5,7 kilometri, pe o lungime de aproximativ 5 kilometri, 4,9 kilometri se va face înnisipare cu lăţimi cuprinse între 100 şi 140 de metri de plajă uscată şi lăţimi între 200 şi 280 de metri de plajă submersă pentru că numai plaja uscată pe care o vedeţi nu va face faţă singură combaterii procesului de eroziune. La ora actuală sunt construite şapte diguri cu o lungime de aproape trei kilometri în total. Şase din ele sunt perpendiculare pe ţărm, iar cel de-al şaptelea este paralel cu ţărmul în zona de sud şi are rol de protecţie şi creare a unei zone de aproximativ 2,9 hectare pentru implantarea de iarbă de mare”, a declarat Marius Stamat.
 
El s-a referit şi la partea de biodiversitate a proiectului. 
 
“Partea de biodiversitate din acest proiect are două componente. Una din ele se referă la menţinerea şi dezvoltarea habitatelor pentru două specii de scoici, se găsesc în partea de nord a proiectului. Practic, se doreşte extinderea arealului în care aceste scoici se dezvoltă. Pentru că întotdeauna există o coliziune între problemele tehnice şi problemele de mediu, practic, se vor colecta din apă aceste scoici. Lucrarea va fi făcută de o firmă specializată în aşa ceva, trebuie să recunosc noi suntem specializaţi pe cu totul şi cu totul alt tip de lucrare. Vor fi colectate aceste scoici, vor fi depozitate în bazine cu nisip şi cu apă, care va fi primenită în permanenţă, până când noi vom face înnisiparea celulelor respective de plajă, după care stratul final de nisip din acele celule de plajă va fi stratul actual, pentru că acesta va fi excavat, depozitat şi ulterior adus înapoi şi scoicile puse înapoi în habitatul lor. Am făcut un test-pilot, pentru că este foarte important să vedem dacă scoicile rezistă unui astfel de proces de mutare. A avut o rată de succes de sută la sută, deci suntem absolut siguri că acea parte legată de scoici va fi un succes”, a explicat reprezentantul firmei Van Oord.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.