Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi un mesaj cu ocazia marcării a 145 de ani de la numirea primului ofiţer evreu în Armata României, în care a precizat că implementarea Strategiei naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură demonstrează, încă o dată, hotărârea ţării noastre în promovarea toleranţei şi bunei înţelegeri în societate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În acest an, se împlinesc 145 de ani de la numirea primului ofiţer evreu în Armata României. Mauriciu Brociner, înrolat voluntar în cadrul batalionului comandat de căpitanul Nicolae Valter Mărăcineanu, a fost ulterior avansat la gradul de sublocotenent şi a participat la Războiul de Independenţă din 1877-1878, în atacul asupra Redutei Griviţa 2, în timpul căruia a fost rănit. Pentru curajul său, sublocotenentul Mauriciu Brociner a fost decorat cu Ordinul „Steaua României” şi a primit cetăţenia română, alături de cei peste 880 de etnici evrei care au luptat în Armata Română în timpul Războiului de Independenţă. Evenimentul de astăzi pune în evidenţă unitatea şi dăruirea cu care locuitorii ţării noastre, indiferent de etnie, au luptat sub culorile drapelului românesc pentru libertatea, independenţa şi idealurile naţionale, iar sacrificiile lor nu vor fi uitate. Lupta în comun, umăr la umăr, a tuturor celor care împărtăşesc aceleaşi valori şi idealuri, este astăzi chiar spiritul Alianţei din care România face parte. Acum suntem „Toţi pentru unul, unul pentru toţi!”, iar sub această deviză a Alianţei Nord-Atlantice, cea mai puternică alianţă politico-militară defensivă, militarii noştri se pregătesc şi luptă împreună cu camarazii lor din statele NATO, într-o expresie a comuniunii de valori şi a cetăţeniei democratice, în care respectul diversităţii noastre culturale ne întăreşte şi ne apropie”, a afirmat Klaus Iohannis, în mesajul prezentat joi de către consilierul de stat Mihai Şomordolea în cadrul unei ceremonii desfăşurate în Capitală cu ocazia marcării a 145 de ani de la numirea primului ofiţer evreu în Armata României.

Şeful statului a mai spus că în actualul context marcat de multiple crize, se accentuează însă intoleranţa şi actele de violenţă împotriva unor întregi categorii de oameni.

„Astfel de manifestări nu trebuie tolerate. Implementarea Strategiei naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură pentru perioada 2021 – 2023, care produce deja efecte benefice la nivel naţional, demonstrează, încă o dată, hotărârea ţării noastre în promovarea toleranţei şi bunei înţelegeri în societate. Doar prin cunoaştere şi respect reciproc, valorile umaniste universale care stau la baza Cartei Universale a Drepturilor Omului şi a Tratatelor Uniunii Europene vor triumfa, contribuind la creşterea toleranţei şi consolidarea păcii, iar ţara noastră este pe deplin angajată în această direcţie. Mulţumesc comunităţii evreieşti pentru implicarea în viaţa socială din România şi îi asigur pe membrii acesteia, precum şi pe cei ai celorlalte grupuri etnice de pe teritoriul ţării noastre, de întregul meu sprijin în realizarea dezideratelor propuse. Doar împreună putem contribui la dezvoltarea României”, a completat preşedintele Iohannis. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.